Almanya'da iş dünyasının ekonomiye güveni 4 ay sonra arttı

Yakından takip edilen aylık ankete göre, imalat sektöründeki düşüşün durmasıyla birlikte Alman iş dünyası güveni bu ay biraz daha iyimserleşti.

Haber Merkezi |

Ifo Enstitüsü'nün iş ortamı endeksi ekim ayında bir önceki ayki 85,4 seviyesinden 86,5'e yükselerek dört aylık düşüşün ardından ilk kez artış gösterdi. Ekonomistler iş ortamı endeksinin 85,6 olmasını bekliyorlardı.

Cari durum endeksi Ekim'de 84,4 puan olan beklentiye karşılık 85,7 puan ve beklenti endeksi 86,8 puan olan tahminlere karşılık 87,3 puan oldu.

Ifo Başkanı Clemens Fuest, “Alman ekonomisi şu an için düşüşü durdurdu” dedi.

Fuest, şirketlerin mevcut işlerinden daha memnun olduğunu ve hala bir miktar şüphecilik olmasına rağmen beklentilerin daha parlak hale geldiğini sözlerine ekledi.

Alman ekonomisinin 2024'te daralacağı konusunda görüş birliği yok

Deutsche Bank ekonomistlerine göre bu sonuçlar, büyümenin önündeki en büyük engel olan imalat sektöründeki yeşil filizlere işaret ediyor. Dahası, Ifo ve PMI anketleri ekonominin mevcut durumunu olduğundan daha az gösteriyor olabilir.

Üçüncü çeyrekte zayıf anket sonuçları resesyona işaret etmişti. Ancak ekonomistler, ekonominin bu dönemde durgunluğa girmiş olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. “Alman ekonomisinin 2024 yılında daralacağına dair görüş birliğinin henüz kesinleşmediğine inanıyoruz” değerlendirmesini yapan Deutsche Bank ekonomistleri, bununla birlikte, önemli ABD seçimlerine kısa bir süre kala, bu olumlu duygu sinyallerini tahmin etmek için çok erken olabileceğini de ekliyorlar.

Dünyanın en pahalı ‘Muz’u satışa çıkıyor! Değeri 1.5 milyon dolar Fiyat/kazanç oranı ile hisse senedi seçimi stratejileri! 10 soru 10 cevap: İşte Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin ayrıntıları... 2024'ün en iyi hibrit araçları belli oldu! İlk sıraya o model damgasını vurdu Türkiye'yi sarsan terörist saldırıların kronolojisi! 11 yılda neler yaşandı? Eczacılardan ilaçta kur farkına tepki: Bulunamayan ilaç sıkıntısı artacak