AB'den kamu ihalelerine yeni kurallar

Avrupa Birliği (AB), kendi şirketlerine kısıtlama uygulayan ülkelerin firmalarının kamu ihalelerine erişimini sınırlandıracak.

Haber Merkezi | AA |

AB Komisyonu, kamu alımları konusundan Uluslararası Tedarik Enstrümanı (IPI) adlı bir mekanizma kurulması konusunda Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi arasında yürütülen müzakerelerde uzlaşı sağlandığını açıkladı.

AB, üçüncü ülkelerdeki kamu ihalelerine erişimin Avrupa şirketlerine açık olmasını sağlamak için girişimlerde bulunacak.

AB Komisyonu, şirketlerine kamu alımlarında kısıtlama olduğu iddia edilen durumlarda soruşturma başlatacak.

Avrupa şirketlerine kısıtlamalar uygulamaya devam eden bir ülke şirketinin AB ülkelerindeki ihalelere erişimi kısıtlanacak.

Üçüncü ülke şirketinin ihale teklifinde ayarlamalar yapılabilecek.

Ayarlamalarda yabancı şirketin teklifine ceza olarak yüzde 20 oranında daha yüksek fiyat uygulanabilecek.

Böylece, AB şirketlerinin daha uygun bedelle ihaleyi alması sağlanacak.

Bu aşamadan sonra mekanizmanın yürürlüğe girmesi için AP ve AB Konseyi tarafından resmen onaylanması gerekiyor.

Söz konusu mekanizmanın, özellikle Avrupa ülkelerinde yoğun biçimde faaliyet gösteren Çin firmalarını etkilemesi bekleniyor.

THY, yatırım şirketi kuruyor Yatırımcıların temel analize ilgisi büyüyor İstanbullulara güzel haber: Haliç Köprüsü'ndeki çalışma erken bitti Şimşek ve Karahan JPMorgan'ın yatırımcı toplantısına katılacak En çok yaşanmak istenen 10 ülke belli oldu! Tanju Özcan: Merih Demiral'ın heykelini Bolu’ya dikeceğim