“Bu daralma da nesi “ diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
BBC sitesinde yer alan bir habere göre İngiltere ( UK ) ekonomisi, Nisan ve Temmuz 2020 ayları içerisinde, yılın ilk aylarına kıyasla % 20,4 seviyesinde rekor bir daralma göstermiş.
“ Bize ne “ dememek gerektiğini düşünerek ve İngiltere pazarının, Türk ihracatçıları için önemini hatırlayarak, bunun dış ticaret erbabı tarafından göz önünde bulundurulmasının gerekli olduğunu vurgulamak isterim.
Her ne kadar bu düşüş sonraki aylarda telafi ediliyor gibi görünse de İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi Yurt İçi Milli Hasılanın halâ, COVID-19 salgını öncesi şubat ayına göre altıda bir seviyesinde olduğunu belirtmiş.
İhracatçılarımızın penceresinden baktığımızda dikkat etmemiz gereken nokta, hangi sektörlerin bu daralmadan ve düşüşten etkilendiğidir. Dükkanlar, oteller, lokantalar, okullar ve araç tamirhaneleri kapanmış durumda.
Oteller kapalıysa, turist yok demektir…
Turist yok ise alışveriş yaparak ülkeye para bırakacak kimse de yoktur.
Lokantalar da boş kalacaktır ve öyle olmuş ve kapanmışlardır.
Üretim, inşaat vb. sektörlerde daralma yaşanınca ev tüketim harcamaları da batmış durumda.
Tüm bunların arkasında yatan nedenin de COVID-19 tedbirleri sonucu alınan kapatma ve seyahat kısıtlama önlemleri olduğu aşikâr.
Bu tedbirler hafifletilmeye ve ekonomiler canlandırılmaya çalışılsa da gidilecek hayli uzun bir yol olduğu da başka bir gerçek.
Bu olay sadece İngiltere’ye mi mahsus?
Kuşkusuz hiç değil…
İtalya ve İspanya’nın hali ortada Almanya, öteki ülkelere göre daha az etkilenmiş olsa bile, bizim şimdiye kadar görmediğimiz ölçekte ve beklenmedik bir olay olan COVID-19 hazretlerinin dünyada uğramadığı yer kalmadı.
Kimi ülke krize çarpıldı, kimisi silkelendi, kimisi de ekonomik bağışıklığının yüksek olması nedeniyle krizi, göreceli olarak diğerlerine göre daha hafif amma yine de şiddetli sarsıntılarla geçiriyor.
Yukarıda anlattıklarımız İngiltere (UK) pazarı için.
Sizler de elinizi şakağınıza, şapkanızı masanın üzerine koyun ve ürününüzle işletmeniz açısından düşünün…
Hedef pazarımız neresi, bu pazarın pandemiden hangi seviyede etkilendi, toparlanma sinyalleri nedir, kriz sonrasında şirketlerin ekonomik güvenilirlik seviyeleri nereye oturmuştur gibi soruları yazınız ve cevaplarını vermeye çalışınız.
Pazar bulmak, ihracatçılarımız için hep en önde gelen sorunlardan olmuştur ve olmaya devam edecektir. Ekonominin normal seyrettiği dönemlerde, her ne kadar ödemelerde sorun yaşanması belli ölçülerde göğüslenebilse de böylesi sıkıntılı dönemlerde fazladan dikkatli olmak kaçınılmaz bir gerekliliktir.
Bu nedenledir ki bugünlerde ihracatçılarımız, hem genel anlamda hedef pazar koşullarına ve hem de özelde müşterinin durumuna dair istihbarat yaparak hareket etmelidir.
İhracat tahsilat sigortasının önemi bir kere daha ve hatta artarak öne çıkmaktadır.
Firmalarımızın akreditif işlemleri korkusunu üzerlerinden atarak ve bilenlerden destek alarak güvenli ödeme şekillerini kullanmaları önerilir.
Korkulu rüya görmektense uyanık kalmak evladır…