Sayın DÜNYA okurları, standart işlenmemiş altını Türkiye’ye getirip işledikten sonra ih-raç etme işlemi Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde yapılıyordu. Kuralları 32 Sayılı Kararda belirtilmişti ve gümrük idareleri de ona göre işlem yapıyordu.
Geçen hafta Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un uygulamasını gösteren 32 Sayılı Kararda ve ilgili tebliğde değişiklik yapıldı.
Dahilde İşleme Rejimi Kararı kapsamında ithalatı gerçekleştirilen standart işlenmemiş kıymetli madenlerin Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafineriler Listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve üretildiği rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşıması zorunluluğu getirilmiş bulunuyor.
En önemli düzenleme ise 5 kilo altın konusudur.
Yeni duruma göre sistem şöyle işliyor:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan ve yurda giriş tarihinde 18 yaşını doldurmuş olan yolcuların beraberlerinde bir takvim yılı içerisinde en fazla 5 kilo ağırlığında kendilerine ait olan standart işlenmemiş altını yurda getirmeleri serbest bırakılıyor.
Yurda getirilen standart işlenmemiş altının Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan altın beyan formu ile yetkili gümrük idaresine beyan edilmesi isteniyor.
Keza; Altının Borsa İstanbul AŞ. tarafından yayımlanan rafineriler listesinde yer alan rafinerilerce üretilmiş olması ve rafinerinin mührünü veya ismini ya da amblemini taşıması zorunluluğu da getirilmiş bulunuyor.
Yetkili gümrük idaresince ilgili altının Borsa İstanbul A.Ş. tarafından yayımlanan Rafineriler Listesinde yer alan bir rafineriye ait olup olmadığının kontrolü Borsa İstanbul AŞ. tarafından yayımlanan rehber esas alınarak yapılması gerekiyor.
Yolcu beraberi yapılan standart işlenmemiş altın girişlerinde beyanda bulunulmaması veya yanlış ya da yanıltıcı beyanda bulunulduğunun tespiti halinde söz konusu altının yurda girişine izin verilmemesi icap ediyor.
Belirtilen kurala uyulmaması halinde altının gümrük idaresince muhafaza altına alınması gerekiyor. Bu durum şüpheli kabul edilerek Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’na ve Cumhuriyet Savcılığına da bildirim yapılması zorunlu hale getiriliyor.
5 kilogram ağırlığını aşan miktarda standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilerek beyan edilmek istenmesi halinde yurda getirilen altının 5 kilogramı aşan kısmı yetkili gümrük idaresince yolcu beraberi eşya ambarına alınması gerekiyor.
Bu durumda yolcu tekrardan yurt dışına çıktığında bu miktar altını alıp götürebileceği anlaşılıyor.
Yolcu beraberi altın getirilmesi işlemlerde şimdilik İstanbul Havalimanı Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğü yetkili kılınmış bulunuyor. Bu idarenin, bilgileri aylık dönemler halinde her ayın onuncu günü bitimine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirmesi gerekiyor.
Yurt dışındaki altınların Türkiye’ye getirilmesi amacıyla yapılan bu düzenleme sonucun-da artacak olan altın stokunun nasıl değerlendirileceği konusunda şimdilik bir bilgilendirme bulunmuyor.