Yıldız, Komili’nin Japon devine satışı için Rekabet’e başvurdu

KERİM ÜLKER Perde Arkası

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en önemli bisküvi ve çikolata üreticilerinden Yıldız Holding, 3 Mart’ta önemli bir satış gerçekleştirdi. Türkiye’de ilk kez DÜNYA’nın duyurduğu haberde Japon devi Daio Paper Corporation’ın Yıldız Holding’e ait Komili markasını bünyesinde bulunduran Özen Kişisel Bakım Ürünleri AŞ’yi satın aldığını bildirmişti. İşte o satış sürecinde bir gelişmeyi daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yıldız Holding ve Daio, Komili’nin devri için resmi kurumlara başvuruda bulundu. Rekabet Kurumu’na başvuran taraflar, Komili’nin sahibi Özen Kişisel Bakım’ın Japon devine devri için resmi işlemlere başladı.

Japonya’nın en büyük kağıt ve karton üreticilerinden Daio Paper Corp, Komili markasının sahibi Özen Kişisel Bakım Ürünleri şirketini devralmak için 153.7 milyon lira ödedi. Rekabet Kurumu’nun onayı da dahil işlemlerin nisanda tamamlanması bekleniyor. Böylelikle satış kesinleşecek.

İkinci Dünya Savaşı'nda kuruldu

1998 yılında kurulan Özen, bebek bezi, ıslak mendil, banyo malzemeleri ve diğer hijyen ürünlerini üretiyor ve satıyor. Bir üretim tesisi bulunan Özen’i satın alan Japon şirketi ise alanında en büyük firmalardan biri. 1943 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın ortasında kurulan Japon şirketinin yıllık satışları 2 milyar doların üzerinde. 3 bin 400’e yakın çalışanı olan şirketin hisseleri Tokyo ve Osaka borsalarında işlem görüyor. Japonya’nın dördüncü büyük kağıt üreticisi olan ve Coo.n markasıyla tanınan Daio, iç pazarının yüzde 6’sını kontrol ediyor.

Japonlarla 4'üncü işlem

Yıldız Holding, Japon şirketler ile en fazla iş birliği yürüten Türk gruplarının başında geliyor. Yıldız Holding, 2011’de dünyanın en büyük noodle şirketlerinden Japon Nissin ile ortak üretim kararı aldı. Yüzde 50’şerlik ortaklık ile Yıldız Nissin şirketini kuran taraflar, noodle ve makarna üretimi yapıyor. Ardından 2015’te bu kez Yıldız Holding, bünyesinde bulunan içecek markaları Cola Turka, Çamlıca Gazoz ve Saka Suyu’yu yaklaşık 350 milyon liraya Japon devi DyDo Drinco’ya satma kararı almıştı. Yıldız Holding’in son anlaşması ise yine gıdada oldu. 2016'da yapılan anlaşma ile Yıldız Holding, Bizim Mutfak markasının sahibi Örgen Gıda’yı Japon şirketi Ajinomoto’ya 220 milyon liraya devretmişti.

"82 milyonluk nüfus için geldik"

Daio’dan Tokyo Borsası’na yapılan açıklamada, “Asya bölgesi dışında bir genişleme alanı düşünürken benzersiz jeopolitik özelliklere sahip olan Türkiye’ye odaklanarak 2014’ten beri pazar araştırması yaptık. Türkiye’de 82 milyon nüfus ve yılda 1 milyondan fazla doğumla, hijyen ve çocuk bakım ürünlerinde önemli fırsat var. Ayrıca MENA ve Rusya başta olmak üzere komşu ülkelere ihracat için üretim üssü olma potansiyeline sahip” denildi.

Tüm yazılarını göster