Sayın okurlar, 2008 yılında bir meslek gündeme geldi. Esasında Maliye Bakanlığı’ndaki Yeminli Mali Müşavirlik sistemine benzer bir sistem kurulmak istenmişti. Ancak, böyle bir sistemin ve bunun yanında gümrük müşavirliğinin sisteminin gelişmesi için önemli bir örgütlenme biçimi olan Oda kurulması önündeki engeller kalkmadığı için sistem sürekli değişikliklere uğruyor.
Amaçlanan ile sahadaki uygulama arasında çelişkilerin olduğu bir gerçektir. Bu yüzden idare davalara sıkça muhatap olabiliyor. Sahadakilerin derli toplu bir görüşünün alınması sürekliliği sağlanamamıştır. Derneklerin yazılı taleplerinin bile tam olarak karşılandığını söylemek mümkün değildir.
Özellikle YGM konusunda bireysel bazda sorunlar iletiliyordu ve bazıları dikkate alınıyordur kuşkusuz ama global bir çözüm sistemin ihtiyacı olarak hala ortada duruyor.
YGM olabilme kriterleri sürekli değiştiriliyor. Madem idare bazı işleri YGM’lere yaptırıyor o halde cesaretle bir kez YGM olabilme kuralları belirlenmeli ve bunlar zorunlu olmadıkça değişmemelidir. Ki böylece meslek mensupları uzun vadeli planlar yapabilsin ve sağlıklı hizmetler verebilsin. Keza; yeni düzenleme ile getirilen işlem yapma için yetki verme sürelerini en azından de sözleşmeler bakımından sorun olacağını düşünüyorum.
Geçen hafta YGM sistemi ile ilgili önemli değişiklikler yapıldı. Son düzenlemelerden basit ama ilginç bir örnek verelim; YGM yanında stajyer olarak çalışılamıyor ama yardımcı karneli olarak çalışılabiliyor. Öte yandan yardımcılık sınavlarında stajyerlere YGM mevzuatından sorular çıkabiliyor.
Bu arada 8 ağustosta Gümrük Müşavirleri kullanıcı kodları ile ilgili dernek talebine istinaden değişiklik yapıldı.
Son durum şöyle; Gümrük Müşavirlerinin kullanıcı kodlarının sona ermesi dolayısıyla mağduriyet yaşamamaları adına, Yükümlü Kayıt Takip Sistemi üzerinde yeni bir sorgulama sayfası hazırlanmış olup söz konusu sayfaya giriş yapan gümrük müşavirlerinin var olan yetkilerini ve bu yetkilerin son tarihlerini kontrol edebilmelerine olanak sağlanmıştır.
Gümrük Müşavirlerinin kullanıcı kodu sürelerine ilişkin olarak da; kullanıcı kodu alacak gümrük müşavirlerinden kod verileceği tarih itibariyle 70 yaşını doldurmamış olanlara 3 yıl, 70 yaşını doldurmuş olanlara 1 yıl, süre tanımlaması yapılması uygun bulunmuştur.
Haydi hayırlısı.