Yeşil teşviklerin önceliği ulaşım ve konut

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Avrupa Birliği ülkeleri, 2 Temmuz itibarıyla küresel ölçekte onaylanmış 54 milyar dolarlık yeşil teşviklerin yüzde 80'ini sağladı. Bu teşviklerin önceliği ulaşım ve binaların yol açtığı karbon emisyonlarının ortadan kaldırılması.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), düşük karbon ekonomisine geçiş, istihdamın artması, çevre ve sağlığın korunması ve insan refahının yükselmesini sağlayarak yeni bir sosyo-ekonomik kalkınma modeli vaat ediyor.

COVID-19 krizinin, insanlar ve gezegen için önemli bir dönüm noktası olduğu kesin. Hükümetlerin, trilyonlarca doları ekonomileri canlandırmak üzere finanse ederken, sürdürülebilir büyümeyi destekleyen ve aynı zamanda iklim krizinin olumsuz etkilerini bertaraf eden güçlü yapısal değişiklikleri teşvik etmeleri çok önemli.

Dünkü yazımızda, yeşil teşviklerin sağladığı faydalardan bahsetmiştik. Bugün; dünya genelinde uygulanan yeşil teşvik uygulamalarından bazı örnekler vermek isteriz. Çünkü bugün gerçekleşen ekonomik teşvikler gezegenin ve gelecek nesillerin geleceğini belirleyecek. Ve bu teşviklerin bir an önce fosilden uzaklaşıp, sürdürülebilir bir büyüme modeli inşa eden yeşil yatırımlara yönlenmesi gerekiyor.

Küresel yeşil teşviklerin yüzde 80'i AB'den

Bloomberg New Energy Finance verilerine göre, Avrupa Birliği ülkeleri, 2 Temmuz itibarıyla küresel ölçekte onaylanmış 54 milyar dolarlık yeşil teşviklerin yüzde 80'ini oluşturuyor. AB'nin önceliklerinden biri elektrikli araçlar (EV). Birlik, 2025 yılına kadar 1 milyon EV şarj istasyonu inşa etmeyi öngörüyor. AB’nin gündeminde bulunan bina yenileme çalışmaları ise 90 milyar Euro'nun üzerinde yatırım gerektiriyor. Gündemde olan bir diğer konu da yenilenebilir kaynaklardan elde edilen yeşil hidrojen. Sektörün büyümesini hedefleyen hidrojen stratejisi 180 ila 470 milyar Euro'luk bir yatırım planını içeriyor.

Almanya, yeşil hidrojen ve elektrikli otomobile odaklanıyor

Almanya, planladığı 42 milyar dolarlık yeşil girişimin yanı sıra, onayladığı yaklaşık 32 milyar dolarlık yeşil teşvikle AB'de lider konumda. Düşük karbonlu teknolojiler için yaklaşık 30 milyar dolar finansman hedefi koyan ülke, yeni hidrojen stratejisi için 10 milyar dolar yatırım planlıyor. Demiryolu sektörünün modernleşmesi, genişlemesi ve elektriklendirilmesi amacıyla 5 milyar Euro ek öz kaynak aktarmayı hedefleyen Almanya, otomotiv endüstrisi ve tedarik zinciri için ayrılan 9,2 milyar doların yüzde 80'ini elektrikli taşımacılığa ayırıyor. Almanya, 2030'a kadar enerji üretiminin yüzde 65'ini yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı da hedefliyor.

İngiltere'nin önceliği yeşil ulaşım ve yeşil ev

Birleşik Krallık Maliye Bakanı Rishi Sunak, COVID-19 müdahalesi kapsamında 2020-2021 döneminde enerji verimliliği mekanizmalarına 3 milyar sterlin ek finansman sağlanacağını açıkladı. Böylece İngiltere'de hükümetin düşük karbon ekonomisine yaptığı yatırımlar 20 milyar sterline ulaştı. Hükümet aynı zamanda, bisiklet kullanmayı ya da yürümeyi tercih edenlere 2 milyar sterlin değerinde finansman sağlayacak. Bu kapsamda acil durumda kullanılacak bisiklet yolları, ulaşım ağlarını destekleyen sokaklar ve kiralık e-scooter uygulamalarını da içeren tedbirlerle yeşil ulaşım seçeneklerinin artırılması hedefleniyor. Hükümet aynı zamanda enerji verimliliği ve ısınma sektörünün düşük karbonlu hale getirilmesi kapsamında okul ve hastane gibi kamu binalarını daha sürdürülebilir hale getirmek için 1 milyar sterlin tutarında finansman sağlayacağını açıkladı. Bunun yanı sıra, bina verimliliğini artıran iyileştirmelerin finansmanı için 2 milyar sterlin değerinde "yeşil ev fonu" programı hayata geçiriliyor.

Danimarka CO2 emisyonlarını 10 yılda yüzde 70 azaltacak

Danimarka, 2 Temmuz itibarıyla konut sektöründeki sürdürülebilir yenilemeler kapsamında 4,5 milyar dolar finansmanı onayladı. Ülke ayrıca büyük ölçekli rüzgâr enerjisi projesi için bugüne kadarki en büyük altyapı yatırımı olan 37 milyar Euro'luk planını açıkladı. Bu proje, hükümetin ülke çapındaki emisyonların on yıl içinde yüzde 70 azaltılması hedefinin temelini oluşturuyor.

ASYA’NIN EN İDDİALI TEŞVİK MEKANİZMASI GÜNEY KORE’DE

Güney Kore'nin “Yeni Yeşil Düzeni” kapsamında, yeşil teşviklerin 2025 yılına kadar 22 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Bu hedef, Güney Kore’yi Doğu Asya’nın en iddialı teşvik mekanizmasına sahip ülke konumuna getiriyor. Mevcut bina stoğunun yenilenmesi ve diğer altyapılarda enerji verimliliği uygulamalarının artırılması kapsamında ülke genelinde 15 yaşın üzerindeki kamu binalarının iyileştirilmesi için 4,8 milyar dolar harcanacak. Seul'deki binalar kentteki sera gazı emisyonlarının yüzde 68'ini oluşturuyor. Kent yönetimi, kendisine tahsis edilen 2,1 milyar doların yarısını “karbon nötr binaların’’ inşasına tahsis edecek. Seul yönetimi aynı zamanda, 2021’de otobüslerin, 2030’a kadar da taksilerin elektrikli hale gelmesi zorunluluğu getirdi.

Sürdürülebilir iş modeli olan 100 KOBİ’ye 1,4 milyar dolar

Yeşil ve sürdürülebilir iş modelleri olan 100 KOBİ’ye sürdürülebilir iş ortamı sağlamak üzere 1,4 milyar dolar finansman tahsis eden Seul hükümeti, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının şebeke altyapısına entegre edilmesine yardımcı olmak amacıyla da 4,5 milyar dolar ayırdı.

Tüm yazılarını göster