Hiçbir şey… Çünkü TOGG’un üreteceği yerli otomuzda egzoz yok. Sadece bizimkinde değil, yakın gelecekte üretilecek olanlarda da egzoz olmayacak.
Egzoz; içten yanmalı motorlarda yayan akaryakıtın gazı… Onun mevcut otolarındaki yerini asla küçümsemeyin. Kaçımızın egzozu kopmuştur ve kaçımız motor gürültüsünden kurtulmak için sanayiye koşmadık…
Egzoz deyip geçmeyin; “büyük kentin yazın egzoz, kışın kalorifer dumanı kokan havasından…” diye söz eder Haldun Taner… Kışın kalorifer dumanından doğalgaz ile kurtulduk. Şimdi sıra egzoz emisyonu ve onun karbon ayak izine geldi.
Burada sözü; otomobil yan sanayiindeki dramatik dönüşüm vaadine getireceğim. Yerli oto, yıkıcı teknolojileri de beraberinde getiriyor. Geleneksel yan sanayi, en köklü değişimin yaşanacağı alanımız olacak.
Egzoz bir simge… Egzozcu da öyle… Onlar yok olacak fakat yerli otomobilin barındırdığı teknolojilerin bir diğerinde yeniden doğacağı kesin… Bursa gibi oto yan sanayinin merkezi, yeni kabiliyetler geliştirmek zorunda…
Gölcük ve çevresi, şimdi var olmayan farklı ve daha teknik KOBİ’lerin yeri olacak gibi görünüyor. Oto sanayilerinde egzozcu olmayacak ama yazılım ve elektronik ağırlıklı yeni uzmanlıklar gelişecek.
Belki de egzozcular, bataryacı olacak. Ya da şanzıman yerini her ne alacaksa onun tamircisi veya geliştiricisi haline gelecekler. Kesin olan şudur; egzoz yoksa egzozcu dönüşecek. Tıpkı geleneksel oto yan sanayicilerin başına geleceği gibi…
30 BİN PARÇANIN ÇOĞU YENİLENECEK
Bir otomobilin, her parçayı en küçük vidasına kadar sayarsak yaklaşık 30 bin parçaya sahip. Yerli otoda tahminen 4 bin 500 parça olacak ve bazı yeni teknolojiler tasarlanacak.
TOGB bunlardan çoğunu yapabilir fakat oto yan sanayi, yeni ve farklı tedarikçiler gerektirecek. Şimdiki yan sanayiciler şimdiden geleceğe hazırlanmalı.