30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası’nın 2008 yılında 15 bin adet bastırıp ücretsiz dağıttığı “Atatürk’ün Görüş ve Direktifleri” kitabını bir kez daha gözden geçirdim.
Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası’nın o dönemki Yönetim Kurulu Başkanı Halit Narin, sunuş yazısında yazarı Mustafa Kemal Atatürk, yayına hazırlayanın da Genelkurmay Başkanlığı’nın göründüğü kitabı şöyle tanımlamıştı:
Kitabın ekler bölümünde yer alan Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışında Kasım 1937’de yaptığı konuşmayı okurken, vergilerle ilgili mesajları dikkatimi çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacağız” sözünü sıklıkla tekrarladığı bugünlere ışık tutması için ulu önder Atatürk’ün vergiyle ilgili sözlerini paylaşmak istedim:
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu mesajlarını okurken, ülkemizde başta deprem olmak üzere kriz dönemlerinde “geçici” niyetiyle devreye alınan vergilerin, kalıcı hale geldiği örnekle aklımdan geçti.
Atatürk’ün Cumhuriyet’in ilk yıllarında, ülke ekonomisinin en zor dönemlerinde bile vergi konusunda indirimlerden söz etmesi, başka indirimler üzerinde çalışılmasını gündeme getirmesi, günümüze dönük de önemli mesajlar içermiyor mu?
30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun…
Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası’nın 2008 yılında yayınladığı “Atatürk’ün Görüş ve Direktifleri” kitabında Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önderin camilerde okunan hutbelerle ilgili mesajları da dikkatimi çekti.
Yıl 1922:
Yıl 1923:
Ablam Fadime Yalçın’ın vefatı sonrası oturduğu sitenin bahçesine Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi birer taziye çadırı kurdu.
Kuzenim, emekli din görevlisi Ahmet Han, ilk gün uğradığında, aldığı eğitim ve tecrübesiyle Kur’an-ı Kerim okudu. Ayetlerin Türkçesini de taziye çadırında bulunan ziyaretçilerle paylaştı.
Bir de Araf Suresi, 204. Ayetin mealini paylaşarak orada bulunanları uyardı:
Derken taziye için CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba uğradı. Kolundaki serum izini gösterdi:
- Rahatsızdım, o nedenle cenaze namazı saatinde sizlerle olamadım.
Kısa sohbetin ardından kuzenim Ahmet Han, oradan ayrılmadan etkili sesiyle bir kez daha Kur’an-ı Kerim okudu, dua etti. Yine okuduğu ayetlerin anlamını bizlere anlattı. Araf Suresi, 204. Ayeti de tekrarladı:
Ertesi gün mevlide Gümrük ve Ticaret eski Bakanı, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci de katıldı. Kuzenim Ahmet Han, etkili tilavetiyle Kur’an-ı Kerim ve mevlit okudu. Ayetlerin Türkçesini paylaştı. Mevlit öncesi Araf Suresi 204. Ayeti yineledi:
İlk gün taziye çadırında Kur’an-ı Kerim okuyan bir başka hoca da Araf Suresi, 204. Ayeti üstüne basa basa tekrarlamıştı.
Bugüne kadar Kur’an-ı Kerim tilaveti öncesi veya sonrası, din görevlilerinden, ilahiyat öğretim üyelerinden bu kadar sıklıkla “susup dinleyin” ayetiyle uyarı geldiğine tanık olmamıştım.
Mevlit sonrası Bülent Tüfenkci’ye döndüm:
- Bizim kuzenin Hocalığı biraz serttir…
Mevlit sonrası Ahmet Han’ın yanına gittim:
- Halaoğlu, Kur’an-ı Kerimi, mevlidi o kadar güzel, etkili okuyorsun ki, susup dinlememek mümkün değil. Tilavetinden çok etkilendim, ağlayarak dinledim. Yani, cemaati Araf Suresi, 204. Ayeti sürekli tekrarlayarak uyarmana hiç gerek yok.
Yanlış mı düşünüyorum?
Önceki gün gazetemizin Kahramanmaraş Temsilcisi Ali Eskalen mesaj yazdı:
- İSKUR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Kurtul ile birlikte geliyoruz.
Abdülkadir Kurtul, oğlu İsmail Kurtul ve Ali Eskalen, saat 17.00 dolayında taziye için uğradı. Sohbet sırasında “mücbir sebep” konusu da açıldı.
Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya ve İslahiye oda başkanlarının “mücbir sebep”in uzatılması taleplerini sıklıkla dile getirdikleri üzerinde durduk.
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur’un Malatya ve Adıyaman’da saha ziyareti yapıp, talepleri yerinde dinlediğini aktardım, Abdülkadir Kurtul ekledi:
- Sayın Cantimur Kahramanmaraş’a da geldi. Talepleri dinledi, durumu gördü.
Ardından “mücbir sebep”le ertelenen vergi borçlarının yaratacağı sıkıntıya işaret etti:
- Hazine ve Maliye Bakanlığımıza vergi borçlarımızı ertelediği için teşekkür ediyoruz. Yalnız, önümüzde şimdi vergi borcu dağı oluştu. Ödeme konusunda başta taksitlendirme olmak üzere kolaylık sağlanmasında fayda var.
Fabrikalarında depremin izlerini ne kadar silebildiklerini sordum, paylaştı:
- Fabrikamızın yanan tarafının inşaatı bitmek üzere. Depremde hasar gören, devrilen iplik makinelerini yeniledik, devreye aldık. Ancak, şimdi de piyasa kötü. O nedenle üretim tempomuzda yavaşlama var.