KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, “COVID-19 sonrası dönemde en önemli başarı kriteri, içinde bulunduğumuz ‘yeni gerçekliği’ tanımlayabilme ve bu gerçekliğe adaptasyon yeteneğinde saklı olacak” diyor.
COVID-19 sonrası geleceğin dünyası şekillenirken; hepimizin aklında ortak sorular var: Bu süreçten en fazla kimler etkilenecek? Başarı kriterleri ne yönde değişecek? Toparlanma nasıl olacak? Bu yeni dünyayı yönetecek olan “akıl” nasıl şekillenmeli?
KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, COVID-19 süreci başladığında dört aşamalı bir yol haritası oluşturduklarını ve başarının tanımını yeniden yaptıklarını söylüyor. Aşamalar; tepki verme, dayanıklılık/esneklik, yola devam etmek ve yeni gerçek süreçlerinden oluşuyor. “Bu süreç başladığında hızlı tepki vererek şirket içindeki operasyonlarını ve süreçlerini şartlara uygun şekilde dönüştüren kurum ve kuruluşlar ayakta kaldı” diyen Alsan, bazılarının kriz nedeniyle oldukça yıpranmış vaziyette olduğunu; şanslı ve çevik şirketlerin ise hızla stratejik kararlar alarak dönüşüm gerçekleştirdiğini söylüyor.
“Dayanıklılık ve esneklik COVID-19 ile mücadele yolculuğundaki ikinci adımdı” diyen Alsan, “Önümüzdeki dönemde dünyanın büyük ekonomilerinin çoğu, yola kaldıkları yerden devam edecek. Bu süreçte pandeminin günlük hayatlarımızda oluşturduğu kalıcı etkileri daha net göreceğiz. Sonuç ne olursa olsun; içinde bulunduğumuz bu süreç, hepimiz için “yeni bir gerçeklik” oluşturacak. COVID-19 sonrası dönemde en önemli başarı kriteri, içinde bulunduğumuz ‘yeni gerçekliği’ tanımlayabilme ve bu gerçekliğe adaptasyon yeteneğinde saklı olacak” diye ekliyor.
Alsan, “Sormamız gereken konu, eskiden ‘normal’ olarak tanımladığımız düzenimize geri dönüp dönemeyeceğimiz olmamalı; tam tersine, yeni şartlara en verimli şekilde nasıl adapte olmamız gerektiğini sorgulamalıyız. Şirketlerin İK uygulamalarından BT yetkinliklerine ve tedarik zinciri yönetiminden çalışma modellerine kadar her alanda dönüşüm başladı. Bu dönüşümü başarılı yönetebilmek halen esneklik, dayanıklılık ve çeviklik gibi başarı kriterlerine sahip olmanızı gerektiriyor” diyor.
Kırılma noktasındayız
Dolayısıyla, Alsan’ın ifade ettiği gibi, önemli olan COVID-19 krizinin hayatımızı nasıl daha ilerici hale getirebileceğini görebilmek. Alsan’ın önümüzdeki döneme yönelik önerileri şöyle: “Alışılageldik iş modellerinden ve süreçlerden vazgeçip dijital çağa adapte olmak artık zorunluluk. Bu hızlı dönüşümü, yakaladığımız ivme ile sürdürmemiz gerekli. Şu anda bir kırılma noktasındayız ve eğer dikkatli ilerlemezsek yakın gelecekte kendimizi küresel olarak içinde bulunduğumuz durumdan çok daha kötü bir halde bulabiliriz. Dolayısıyla bu dünyayı yönetecek ‘akıl’, sürdürülebilir gelişimin önündeki sorunların farkında olmalı, içinde bulunduğumuz teknolojik atılımı benimsemeli ve bu atılımı çözümün bir aracı olarak kullanmalı.”
YENİ NORMALDE ŞİRKETLERİN GÜNDEMİ NE OLMALI?
Murat Alsan, 2020’nin son çeyreğinden itibaren şirketlerin ana gündemini oluşturması gereken konuları şöyle sıralıyor:
- Bütçe yönetiminde değişiklikler ve iş gücü optimizasyonu.
- İş gücünü şekillendirme çalışmaları, iş gücünde dijitalleşme ve uzaktan çalışma modellerinin geliştirilmesi
- Fiziksel ofis yapılanmaları ve ofis içi çalışma düzenlerinde değişiklikler
- İş gücünün uzaktan yönetilebilmesi için siber güvenlik ve veri güvenliğinin sağlanması
- Bilgi teknolojileri, iletişim, yapay zeka ve Robotik Süreç Otomasyonu alanlarındaki yetkinlikler ve becerilerin artırılması.
- Tedarik zincirlerinin mevcut konjonktürel durumlardan kaynaklanan riskleri optimum seviyede tutarak yönetilmesi. Dolayısıyla şirketlerin önümüzdeki dönemde maliyetleri artıran bazı önlemler alması gerekebilecek.
- Çevre konuları...
EN HIZLI TOPARLANMA BANKACILIK VE OTOMOTİVDE OLACAK
Murat Alsan, krizin yarattığı etkileri sektör bazında şöyle değerlendiriyor:
● “Krize en hazır sektörün bankacılık olduğunu görüyoruz Küresel ve yerel faiz politikaları bankaların maliyetlerini daha iyi yönetebilmelerine olanak tanıyor. Ertelenmiş yatırım taleplerinin hayata geçişi ve bol likidite ortamı hızlı kredi büyümesi süreci için olumlu perspektif sunuyor. Bu bağlamda, virüs tamamen kontrol altına alındıktan sonra banka bilançolarında toparlanma hızlı olacak.”
● “Virüsün etkilerini hızlıca bertaraf edecek bir diğer sektör otomotiv. Başlarda salgından dolayı üretimin durma noktasına gelerek derinden etkilendiği sektör, üretimin yeniden başlaması ile hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Virüsün yarattığı tedirginlikle özel otomobile olan talep artacak; bu durum araç satışlarına pozitif yansıyacak.”
● “Taşımacılık sektörü salgından oldukça ağır etkilenen sektörler arasında. IATA verilerine göre hava yolu şirketlerinin COVID-19 kaynaklı küresel zararının 314 milyar dolar olacağı öngörülüyor. COVID-19 sonrasında yükselecek talebi karşılamak için ticaretteki engellerin azaltılması yönünde çeşitli adımlar atılacak. Küresel ticaret hacmindeki azalmanın önüne geçilmesi ve arzın talebi karşılaması amacıyla ticareti kolaylaştıracak düzenlemelerin birer birer hayata geçirileceğini tahmin ediyorum.”
● “Virüsün kontrol altına alınması sürecinde ilaç sektörünün üzerinde çok büyük bir yük oluştu. Başta büyük ilaç şirketleri olmak üzere sektör kaynaklarını buraya yöneltti. Aşının bulunması ve hastalığı sonlandıracak her türlü çözümün hayata geçirilmesiyle ilaç şirketlerinin hisseleri göreceli olarak değer kazanacak.”
● “Salgından olumsuz anlamda en fazla etkilenen sektör perakende oldu. Bazı perakendeciler talepte düşüş yaşarken, geri kalanlar, tüketicilerin kanal değiştirmesiyle ciddi talep patlamasıyla karşı karşıya kaldı. Önümüzdeki günlerde perakendeciler standart kriz yönetimi planının ötesinde bir strateji izlemeli ve uzun vadeli tedarik zinciri planlamalarına odaklanmalılar.”