Yeni Ekonomik Program eski kaygılarla devrede

Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Merkez; faizi 2 puan artırıp normalleşmeye gitmesine rağmen Azeri-Ermeni gerginliği yüzünden dolar tarihi rekor kırıp, 7,85’i gördüğü ortamda Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklandı. Bazı makroekonomik tahminlerde revizyonlar var ve “yeni normal dinamikleri” göz önüne alınarak yapılmış.

Büyüme beklentisi 2020 için %5’ten %0,3’e düşürülürken, 2021 için %5’ten %5,8’e yükseltilmiş. 2022 ve 2023 için ise %5 denmiş. Bir de kötü senaryo yapılmış ve 2020 için %1,5 küçülme öngörülmüş.

Dün aynı saatlerde IMF Başkanı Kristalina Georgieva; “2020 ve 2021’de küresel ekonomide 12 trilyon dolardan fazla kümülatif kayıp bekliyoruz” diyordu. Bu da gösteriyor ki küresel kayıpları ancak şimdiye dek basılmış tüm paralar karşılayabilecek. Hem COVID-19 hem de IMF tahmini hesaba katılırsa, YEP’teki %1,5’lik daralma bile çok iyimser kalacak.

Şu anda döviz tevdiat hesapları 218 milyar $ ile rekor düzeyde... Dolarizasyon var olduğu ortamda dövize yönelişin engellenmesi ancak, liraya güç verecek politikalarla mümkün. Bunun da bildik yolu, enflasyonla yoğun mücadele.

Zira sosyal medya platformlarında “Dolar 50 TL olsa umurumda değil” söylemleri paylaşılıyor. Bu, son derece tehlikeli... Zira zihinler, daha yüksek dolar kuruna alıştırılıyor. Sorun şu ki ekonomi, biraz da beklentiyi yönetiyor ya da yönetemiyor olmaktır.

Yeni Ekonomi Programı, eski kaygılarla baş edebilecek mi? Yaşayıp göreceğiz.

PİYASA OLUMSUZ SENARYOYU BENİMSEDİ

Her ne kadar normal senaryo açıklansa da piyasa, olumsuz olanı baz aldı bile. Fiyat istikrarı sözü edildi ama dolarizasyon nasıl düşürüleceğinden bahis yok. Hal böyle olunca dolar obezitesi başımızı derde sokmaya devam edecek gibi görünüyor.

Enflasyon? YEP’te temennisini gördüm ama tedavisini göremedim.

Tüm yazılarını göster