Yeni dünya düzeninde iş dünyasının öncelikleri ne olmalı?

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

COVID-19 tüm sektörleri etkiledi. İşletmeler ve bireyler ayakta kalmak ve yeni dünya düzenine uyum sağlamak için önceliklerini yeniden belirlemek zorundalar. Eğitmen, yazar ve Coachman Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu Damla Kunç Koçman, bu süreçte şirketlerin odaklanmaları gereken başlıca alanları şöyle anlatıyor:

İnsan kaynağına yatırım önemli

"Dünya Ekonomik Forumu verilerine göre, 2030 yılına kadar bir milyar insanın yeni beceriler kazanması gerekecek. Bu nedenle, insan kaynağına yatırım önemli. Çalışanların yeni ve daha üst beceriler kazanması için şirketler eğitime yatırım yapıyor. Kriz dönemlerinin geleneği haline gelmiş olan eğitim bütçesi kısıtlamaları ise doğru bir yaklaşım değil. İnsan kaynağının zor dönemlerde eski iletişim biçimlerini bırakarak kriz iletişimi ve yönetimine geçmesi gerekiyor."

İşbirliği, yaratıcılık, iletişimde etkileşim ön plana çıkacak

"2022'ye kadar mevcut işlerimiz için gereken temel becerilerin yüzde 42'si değişecek. Sürekli değişen teknoloji ile birlikte teknik becerilerin yanında kendimize katmamız gereken en önemli yetkinlik bireyler arası iletişim becerisi. İletişimde etkileşim yapabilmek anlamlı olacak. Önümüzdeki on yıl içinde teknik olmayan becerilerini geliştirebilenler başarıya ulaşacak. Bunlar arasında en değerli olanlar işbirliği, kişiler arası dinamikleri yönetme ve yaratıcılık. Yeni dünya düzenine adapte olabilmek için en önemli unsur direnmek yerine değişimi kendi içinde başlatan olabilmek, kendini tanımak, güçlü ve gelişim alanlarının farkında olarak eyleme geçebilmek."

Duruma uygun liderlik gerekiyor

"İnsan odağında değerlendirirsem, şirketlerin en temelde çalışanları ile güven ilişkisi oluşturması, açık ve doğru iletişim kurması gerekiyor. Yaratıcılığını kullanabilen, bunu özgüvenli ifade eden ve bu şekilde ön plana çıkan bireyler avantajlı olacak. Bu bahsettiğim yetkinliklerin hepsi bireysel olarak geliştirilebilecek beceriler. Ekibini bilen lider onları nasıl yönetebileceğinin de bilir. Bu nedenle, liderin ekibin istek ve ihtiyaçlarının da farkında olması, duruma uygun liderlik yapabilmesi gereklilik haline geldi."

Plaza kültürü değişiyor

"Plaza kültürü değişecek. Çalışma ortamlarında kişilere ait özel masalara ve odalara ihtiyaç kalmayacak. Kafelerdeki ya da paylaşımlı çalışma ortamlarındaki sistem yaygınlaşacak. İş, bireylerden ziyade bağımsız işbirlikleri ve çalışma ortaklıkları ile yürütülecek. Artık evlerden çalışmanın mümkün olduğunu biliyoruz ve buna istekli olanlar da var. Bu durum ekonomik açıdan şirketlere avantaj sağlayacak. Bu avantajı çalışanlarını geliştirmede kullanan insan odaklı firmalar gelecekte kazananlar olacak."

Doğru yatırım kararı için ölçme ve gelişim merkezleri

“Firmalar son dönemde ‘Kime? Ne yatırım yapalım?’ kararını verebilmek için ölçme ve gelişim merkezi çalışmalarına yatırım yapıyor. Bu çalışmalarda, çalışanların güçlü yönleri ve gelişmesi gereken alanlar belirlenerek, eğitimler planlanıyor. Gelişim merkezinde koçluk hizmeti de önemli bir yer tutuyor. Özellikle pandemi sonrası koçluk hizmeti alan şirket sayısında da artış var.”

Tüm yazılarını göster