Yüksek yoksulluk oranı ve buna dayalı eşitsizlik şehirlerin ekonomik gelişmesini engellemektedir. Şehirde yoksulluk, işsizlik ile doğrudan ilintilidir.
Şehirlerin sosyal sorunların üstesinden gelmesi, gelişmesi ve ilerlemesi için yatırımlara ihtiyacı vardır. Bu yatırımların DIŞARIDAN ve DOĞRUDAN -yurt dışından, aracısız, döviz cinsinden- olması tercih edilecektir.
Şehirlerin, yatırım kararları üzerindeki etkisi her geçen gün artmaktadır. Yatırım kararlarının % 60’ı artık ülkeler gözetilerek değil şehirler gözetilerek alınmaktadır. Yatırım yapacak şirketler, gözüne kestirdiği şehirleri küresel ölçekte analiz etmekte ve ona göre yatırım kararı vermektedir.
Özetle, bir yandan şehirlerin ‘dışarıdan ve doğrudan’ yatırımlara ihtiyacı var, diğer yandan yatırımcıların yatırım yapılacak şehirlere. Peki, bu durumda kazanan şehirler hangileri olacak? Dışarıdan ve doğrudan yatırımları şehre çekmek belediye başkanının en önemli hedeflerinden biri olmalıdır. Çünkü dışarıdan doğrudan yatırımlar ile şehir bilgi transferi, inovasyon, yeni teknolojiler kazanacak; küresel tedarik zincirleri ile yerel üreticiler arasında ilişki kurulacak, şehrin küresel anlamda çekiciliği, cazibesi artacaktır. İstihdam üzerindeki etkisi de cabası.
Belediye başkanı, şehrin gelecek on yıllarda hangi iş kollarına ihtiyacı olacağını kestirebilmeli, günü kurtarmak için değil, geleceği inşa etmek için pozisyon alıp önceden harekete geçmelidir. Yurt dışı gezileri özellikle bu amaçla yapılmalı, ihtiyaç duyulan yenilikçi işkolları sahipleri şehre davet edilmeli, yerel paydaşlarla bir araya getirilmeli ve yatırım fırsatları oluşturulmalıdır.
Yatırım kararı için ilk izlenim çok önemlidir. Şehri ziyaret edenlerden birinin yarın önemli bir yatırım için şehri tercih etmesi (ya da etmemesi) mümkündür. Bu nedenle, şehirler ziyaretçilerin şehirden olumlu anılar ile ayrılması için gayret sarf etmeli, onlarla ilişkiyi bir şekilde sürdürmelidir.
Şehirlerin yatırım için seçilmesinde fikir ve kabiliyet sahibi nüfus önemli rol oynayacaktır. Şehirler bu nüfusu elde tutmak için çaba harcamalıdır. Yenilikçi dışarıdan-doğrudan yatırımlar fikir ve kabiliyet sahiplerini şehre çekecektir ve böylece şehir önemli bir rekabet üstünlüğü elde edecektir. Özetle, şehir bu nüfusu hem elde tutmayı becerecek hem de yenilerini cezbedecektir.
Haftanın Şehri; DUBLIN
İrlanda Cumhuriyeti’nin başşehri; yazarları, kütüphaneleri, pub’ları ile ünlü, 1,215,000 nüfuslu Dublin 2018 yılında 6 milyon turist ağırlamıştır.
Dublin’in başarısı bununla sınırlı kalmamıştır. Financial Times tarafından 2 yılda bir yayınlanan “Avrupa’da Geleceğin Şehir ve Bölgeleri; 2018-2019” raporuna göre dışarıdan doğrudan yatırımlarda en başarılı şehir olarak saptanmıştır. Bu başarıda yerel yönetimin payı büyüktür.
Değerleme kriterleri şu şekilde sıralanmıştır: Ekonomik İmkân, Beşeri Sermaye ve Yaşam Tarzı, Maliyet Etkinliği, Erişebilirlik, İş Kolaylığı.
Dublin, başarılı doğrudan yabancı yatırım stratejileri ile yukarıda belirtilen kriterleri üst düzeyde karşılamış; GOOGLE, FACEBOOK, MASTERCARD, CISCO, HUWAEI, TRIPADVISOR, YAHOO, TWITTER, ACCENTURE, KASPERSKY gibi dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin şehirde milyarlarca dolar yatırım yapmasını sağlamış ve bu nedenle yüz binlerce yeni ve nitelikli iş imkânı yaratmıştır.
Elde edilen başarı şehrin refah ve itibarını arttırmış, Brexit sonrası Londra’dan ayrılmayı planlayan şirketler için tercih nedeni oluşturmuştur.