Birlik Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Telli’yi dinliyoruz; “Temel Bilimler Üniversitesi kuracağız.” Bu, beni daha iyi bir yarın için umutlandıran gelişme… Zira temel bilimlerde eksiğimiz fazla ve hızla bu açığımızı gidermemiz gerekiyor.
Temel bilimler dediğimiz; matematik, fizik, kimya, biyoloji… Neden önemli? Zira bu temel olmadan içine doğduğumuz evreni kavrayamamak bir yana diğer bilimlerin üzerinde yeşereceği zemini oluşturamıyoruz.
Gerçi 209 üniversitemiz içinde bu birimler var ancak sanayicinin kök sorunu fark etmesi ve tedbir geliştirmesi, anlayışımızın farklı seviyeye yükseldiğini gösteriyor. Temel bilimlere vakıf olmadan sanayie bilimsel katkı sunamıyorsunuz.
Şenol Telli, “bilimin siyasetle ilgisi olmamalı” diyor ve ekliyor: “Formula-1 Pisti yakınında 150 dönümlük yer aldık, bilim kurulu oluşturduk. Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nihat Berker, Altınay Robot Teknolojileri’nden Hakan Altınay gibi isimlerle çalışıyoruz.”
Öğrencilerin tümü burslu ve iş garantili olacak. Sabiha Gökçen’den uçarken e=mc2 formülü formundaki inşaatın başladığı görülebilir. Uzun soluklu projenin kaynak teminini sürekli kılmak için yöntem arayışı sürüyor.
Beni çok fazla heyecanlandıran projenin gerçekleşmesi sayesinde malzeme biliminden robota dek her alanda zıplama şansı yakalayabileceğiz. Yarınımıza dair yeni bir umut daha…
ÖNCELİKLİ SORUN AİLELERİ İKNA ETMEK
Temel Bilimler Üniversitesi’nde matematik, biyoloji, fizik, kimya fakültelerinden mezun olacak çocuklar için öncelikle aileleri ikna etmek gerekecek. Meslek liselerinden biliyoruz ki aileler mühendis takıntısında…
Oysa temel bilimlere hâkim öğrencilerin işi garanti ve Türk sanayinin en büyük ihtiyacı bu alanlardaki bilgi üretiminde…