Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin Otomobili”nin üretim adresini açıkladığında düşündü:
- BTSO, yerli otomobil üretimine desteğini ilk açıklayan kuruluşlardan biriydi. Yatırımın Bursa’da gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde çalıştık.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) somut adımlar atmasından önceki öngörüleri irdeledi:
- Bursa, otomotiv yan sanayinin önde gelen üretim merkezlerinden biri. Otomotiv ana sanayi ülkemizde mevcut haliyle devam ederse, 15 yıl sonra bizim yan sanayi kuruluşları kepenk indirebilir.
Türkiye’deki ana sanayinin üretim gündemlerine odaklandı:
- Tofaş-Fiat, Oyak Renault, Ford hatta Manisa’da yatırım planlayan Volkswagen’in ülkemizde elektrikli araç üretmek gibi öncelikli gündemleri söz konusu değil. Fosil yakıtlı araç üretimleri sürecek.
“Türkiye’nin Otomobili”nin Bursa’da üretilmesi yönünde karar vericilerin dikkatini kente çekmeye çalışırken, diğer taraftan BTSO olarak üretimde dönüşüm için attıkları adımları gözden geçirdi:
- TEKNOSAB’ı kurmak üzere 5 yıl önce çalışmalara başladık. Alt yapı çalışmaları bitti. TEKNOSAB’da 160 tesis yer alacak.
Nisan 2020’de 30-35 yatırımcının temel atmaya hazırlandığını dikkate aldı:
- TEKNOSAB, daha yüksek teknolojiye dönük üretim üssü olacak. Burada ağırlıklı olarak otomotiv, makina, teknik tekstil, kimya ve ilaç sanayi yer alacak.
“Türkiye’nin Otomobili”nin en büyük özelliği üzerinde durdu:
- “Türkiye’nin Otomobili”, elektrikli ve otonom olacak. Başta Bursa olmak üzere ülkemizdeki yan sanayi şirketlerine “yeni bir başlangıç” fırsatı yaratacak. 15 yıl sonra kepenk kapatması gündeme gelebilecek olan yan sanayi, 50 yılını kurtaracak. Yani, oyun içinde kalacak.
TOGG için Gemlik’te belirlenen yatırım adresinin Volkswagen’e de önerildiğini anımsadı:
- Volkswagen yönetimi, Oyak Renault, Tofaş-Fiat ve Ford’un bu bölgede üretim yaptığını gördü, Manisa’ya yönelmeyi seçti.
Yan sanayinin otomotiv ihracatındaki payına baktı:
- Türkiye’nin otomotiv ihracatı içinde yan sanayinin payı yüzde 50 düzeyinde. “Türkiye’nin Otomobili”nin yan sanayide yaratacağı dönüşüm fırsatı, ihracattaki şansının da sürmesini sağlayacak.
Bu noktada Tesla’nın 2002’den bu yana yolculuğunu gözünün önüne getirdi:
- Çok da fazla gerilere gitmemize gerek yok. Tesla, 2017’de 42 bin araç satmışken, 2018’de 186 bine çıktı. Yani, katlamalı büyüme söz konusu.
Ardından “Türkiye’nin Otomobili”nin şansına kafa yordu:
- Süreç iyi yönetilirse, “Türkiye’nin Otomobili” en az Tesla kadar başarılı olur.
Oyun dışında kalmamak için adımları doğru atmak gerektiğini düşündü:
- Ülkemizdeki teşvik politikası ağırlıklı olarak eski ekonomiye göre yürüyor. Gelecekte oyun içinde kalmak istiyorsak ona göre adım atmak gerekiyor. Teşvik politikalarına start-up’ları dahil etmek yerinde bir adım olur.
Yan sanayi dahil, otomotivde “geleceğe yönelik dönüşüm” için umutlar “Türkiye’nin Otomobili”ne bağlandı. Hatta, sanayinin tüm alanları için aynı hava oluştu…
TOGG’un otomotiv yan sanayiindeki dönüşümü tetikleme şansı yüksek…
Nitekim Burkay’ın sözleri bu öngörüyü ortaya koyuyor…
Diğer sektörlerde de aynı etkiyi beklemek doğru olur mu?
180 milyon liraya BUTEKOM’u kurduk
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi’ne (BUTEKOM) işaret etti:
- BTSO olarak yüzde 10-15 dolayında özkaynak koyduk. Devletimizin desteği ile BUTEKOM’u kurduk. İçinde şu anda “Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi” faal durumda.
“Kompozit Mükemmeliyet Merkezi”nin de hizmet verdiğini belirtti:
- “Mikro Mekanik Mükemmeliyet Merkezi” ile “Mikro Elektronik Mükemmeliyet Merkezi” de kurulacak.
Bu adımları şöyle yorumladı:
- Bunlar, ülkemizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına taşıyacak alt yapı hazırlıklarıdır.
Kongo Sağlık Bakanı’nın tavsiyesiyle tonik içiyorum
İstanbul Taksim’deki Maksim Gazinosu’nun yerine 100 milyon dolarlık yatırımla otel yapıp, Sofitel’i ilk kez Türkiye’ye getiren Tuna Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Turan Tuna ve Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, Summa Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora ile buluştu.
Selim Bora, Taksim Sofitel Genel Müdürü Soner Metin’in eşlik ettiği buluşmada Nijer’den Senegal’e, Kongo’dan Nijerya’ya kadar genellikle Sahra Altı Afrika’da inşaat projeleri üstlendiklerini belirtti.
Kongo Sağlık Bakanı’nın bir tavsiyesinden söz etti:
- Kongo Sağlık Bakanı, “Pelin Otu, sıtmaya iyi geliyor” uyarısında bulundu. Bu ot, kinin de içeriyor.
Ardından ekledi:
- İşimiz genellikle Sahra Altı Afrika ülkelerinde. Sıtmaya karşı korunmak için tonik tüketimini artırdım. Çünkü, tonik de kinin içeriyor.
Söz konusu bölgelere gidenlerin aklında bulunsun…