Uzun bir zamandır Türkiye'nin kredi notu yakın tarihte görmediğimiz kadar düşük seviyelerde. Halbu ki 2000 yılının başında durum farklıydı. O zamanlar yüzümüzü batıya dönmüş, bankacılık reformlarını yapmış, adalet ve eşitlikle alakalı umuda kapılmıştık.
Yurt dışına gittiğimizde takdir görüyor, bölgedeki komşulara örnek oluyor, üretimi önceliğe alıyorduk. Sonra bir anda işler değişti. Dolar/TL'nin tam 1 yıl neredeyse stabil seyretmesi, her önüne gelenin inşaat yapacağı ortamın yaratılması, yüksek büyüme hızlarının verdiği böbürlenme, ilkeler ile menfaatleri birleştirme becerisinden uzaklaşma neticesinde başkalarının ekmeğine yağ sürdük diyebilirim. Kredi notu da düştükçe düştü.
Geçen hafta merak ettim. "Acaba Fitch ne diyecek" diye düşündüm. Ve, Fitch Türkiye'nin kredi notunu "BB-" ve görünümünü "durağan" olarak teyit etti. Notu yükseltmesini beklemiyordum ama görünümü yükseltmemiş olması dikkatimi çekti.
Fitch, Türkiye'de büyümenin güçlü bir şekilde toparlandığı, enflasyonun düştüğünü, cari açığın gelişme gösterdiğini ve dış kırılganlığın hala yüksek olmasına rağmen azaldığını söylemiş. "Acaba son söylediği sebepten dolayı mı görünümü pozitif hale getirmemiş" diye düşündüm ama tam olarak cevap bulamadım.
Açıklama şöyle devam ediyor: "Türkiye ekonomisinin 2020 yılı büyüme tahmini bir önceki tahmine göre 0,8 puan artarak %3.9' a yükseltildi". Daha önceki raporlarımda kendi beklentimi %4-5 arasında belirlemiştim. Büyük ihtimalle yavaş yavaş onlar da buraya gelecekler. Büyüme tahminindeki yukarı yönlü revizyonun yatırımlardaki kademeli toparlanma ve özel tüketimden kaynaklandığı söylenmiş, düşük faiz oranları ve kredilerdeki hızlı yükselişin de iç talebi artırdığı ifade edilmiş. Peki, neden hala görünüm pozitife çevrilmemiş? Belki açıklamanın kalan kısmında bulabiliriz.
"Anlaşılan daha çok uzun yolumuz var..."
Fitch açıklaması şöyle devam etmiş: "Türkiye ekonomisinin 2021'de %4 büyümesi bekleniyor ama ülkenin yüksek dış finansman gereksinimi bir kırılganlık kaynağı olmaya devam ediyor". Akabinde de, cari açığın gayri safi yurtiçi hasılaya oranının 2020'de %0.9 olmasının beklendiği, söz konusu oranın 2021'de ise %1.8'i bulmasının tahmin edildiği söylenmiş.
Ayrıca, Fitch enflasyon oranının 2020 sonunda tek haneye düşeceğine inanmıyor. Yılsonu %10.5, 2021'de ise %10 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyor. Yani Fitch kredi notunun bir sonraki açıklamada yükseleceğine dair ümit verecek bir "görünüm iyileştirmesini" YEP hedeflerinin tutmayacağına inandığı için yapmamış gözüküyor.
En önemlisini ise en sona bırakmışlar: "Jeopolitik riskler Türkiye'nin notu üzerinde etkili olmaya devam ediyor."
Özetle, kredi notu artışı için biraz daha bekleyeceğiz gibi gözüküyor.