Geçtiğimiz hafta açıklanan Mart ayı güven endeksleri, virüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki öncü etkilerini göstermişti. Bu hafta ise iki önemli veri resmi daha net görmemizi sağlayacak. PMI endeksi ve dış ticaret verileri.
Çarşamba sabahı açıklanacak olan PMI (satınalma yöneticileri endeksi) Türkiye’de sanayi üretiminin ve dolaylı olarak da büyümenin seyrine ilişkin bir gösterge.
21 ay boyunca 50 seviyesinin altında kalan Türkiye PMI imalat endeksi, Ocak ve Şubat aylarında 51,3 ve 52,4 ile peş peşe 50’nin üzerinde değer alarak sanayide büyüme işareti vermişti. Ancak Ocak başında Çin ve çevresindeki ülkelerde, Şubat başında ise Avrupa’da yayılmaya başlayan virüs salgını, 11 Mart’tan itibaren etkilerini Türkiye’de de göstermeye başladı. Bu nedenle önce hizmet sektörlerinde hemen ardından ise sanayide talep yavaşlama başladı. Bu haftaki PMI verisi bize Mart ayında sanayinin resmini çizecek.
PMI verisinde, geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksindeki yükseliş gibi tuhaf bir sonuç görme olasılığı düşük. Çünkü tüketici güveni anketi ayın ilk yarısında yapılıyorken, PMI anketleri ayın 2. ve 3. haftalarında yapılıyor. Bu nedenle Mart ayında endekste bir gerileme ile karşılaşabiliriz. Gerilemenin şiddeti ne olur bilinmez ama diğer ülkelerde durum pek parlak değil.
Geçen haftaki Flaş Euro Bölgesi PMI İmalat Endeksi 39,5 ile son 11 yılın en düşük düzeyine inmişti. ABD’deki Flaş PMI İmalat Endeksi ise 49.2 ile yine son 11 yılın en düşük düzeyine indi. Yani 2008-2009 küresel krizindeki düzeylere. Flaş veriler, PMI anketlerinin yüzde 85-90’ının değerlendirilmesi ile hazırlanan öncü göstergeler. Yani 1 Nisan’da açıklanacak asıl sonuçlar da bunlara yakın bir düzeyde gelecek.
Perşembe sabahı Mart ayı ihracat ve ithalatına ait geçici veriler açıklanacak. Tüm ülkelerin ihracatı ve ithalatında sert düşüşler olurken ve iç piyasada satışlar durma noktasına gelmişken, Türkiye’nin de ihracat ve ithalatında düşüş göreceğimiz kesin. Ancak salgının bizdeki etkisi 11 Mart’tan sonra başladığı için dış ticaretteki (özellikle ithalat) etkiler Mart ayından ziyade Nisan’da daha net ortaya çıkacak.
Karamsarlıkta aşırıya kaçmayalım
Tamam, bu kriz başka krizlere benzemiyor. Ne zaman biteceği, ne kadar zarar vereceği bilinmiyor; kabul. Ama biz krizlere bağışıklığı olan bir ülkeyiz. Şimdiye kadar ulusal ya da uluslararası pek çok krize maruz kalmış ve hepsinden daha güçlü çıkmış bir ülkeyiz. Başımızı öne alıp kara kara düşünmek yerine; en kötü günleri geride bırakıp ayağa kalktıktan sonra neleri daha doğru yapmamız gerektiğini düşünelim.
YURT İÇİ
Çarşamba 10: Mart ayı PMI
Perşembe 10: Mart ayı geçici dış ticaret verileri
Cuma 10: Mart ayı TÜFE
YURT DIŞI
Salı 04: Çin Mart ayı PMI
Salı 17: ABD Mart ayı tüketici güven endeksi
Çarşamba gün boyu: Dünyadan PMI verileri
Cuma 15.30: ABD Mart ayı işsizlik oranı