Türkiye çekirdeksiz kuru üzümün üretiminde ve ihracatında lider

Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 9 numara çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını kilo başına 12 lira 50 kuruş olarak açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği bu fiyattan alım yapacak. 2019’da Toprak mahsulleri Ofisi 9 numara çekirdeksiz kuru üzümün kilosunu 10 liradan, TARİŞ 10 lira 75 kuruştan almıştı.

Üreticiler fiyatın 13 lira 50 kuruş olmasını bekliyordu. Türkiye Ziraat Odaları Birliği geçen hafta yaptığı açıklamada fiyatın 13.5 lira olması gerektiğini belirtmişti.

Rekolte 271 bin ton

Sel felaketi nedeniyle Giresun’da olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli üzüm alım fiyatını buradan kurulan canlı bağlantı ile açıkladı. Pakdemirli, 2020 ürünü çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesini de 271 bin ton olarak öngördüklerini söyledi.

Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında dünya lideri olan Türkiye’nin yaş ve kuru üzüm ihracatından elde ettiği gelir 2019 verileriyle 672 milyon dolar. Pakdemirli üzümle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bağ alanı bakımından dünyada 5. sırada, ortalama üzüm üretimi açısından ise dünyada 6. sırada yer almaktayız. Dünya kuru üzüm ihracatında 1. sıradayız. Öyle ki Manisa’da, yaklaşık 5.1 milyon dekar tarım alanında üretilen pek çok tarım ürününden, ortalamanın üzerinde verim alınmaktadır. 2019 yılında, Manisa’da toplam üzüm üretimimiz, 1 milyon 546 bin tondur. Manisa, Türkiye’deki kurutmalık üzümün yüzde 85'ini, sofralık üzümün yüzde 20’sini üretmektedir. Bundan dolayı, ülkemizin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının tamamına yakını Manisa’dan gerçekleşmektedir. Manisa’dan yıllık ortalama 250 bin tonluk üzüm ihracatı yapılmakta ve bu sayede ülke ekonomimize 500 milyon dolar gelir kazandırılmaktadır. Ayrıca Manisa, üzümü katma değerli bir ürüne dönüştürebilmeyi başarabilmiş bir şehirdir. 2019 yılında, sofralık ve kuru olarak, yaklaşık toplamda 672 milyon dolarlık üzüm ihracatı yaptık. Yani tarımsal ihracatın yaklaşık yüzde 4’ü üzümden geliyor.”

TMO en az 50 bin ton alacak

TMO tarafından en az 50 bin ton ürün alınmasını temenni ettiğini söyleyen Pakdemirli “Buradan özellikle tüm kesimlere şunu belirtmek istiyorum. Kuru üzüm piyasasını, açıkladığımız bu fiyatlardan aşağı düşürmemekte kararlıyız. Bunun için gereken her türlü argümanı kullanacağız. Her zaman söylediğim gibi, üreticimizi asla mağdur etmeyiz” dedi.

Çekirdeksiz kuru üzüm ekonomisi

TMO’nun 2019 Üzüm Raporu’ndan derlediğimiz verilere göre üzümün ekonomik boyutu özetle şöyle:

• Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ortalama 1 milyon 200 bin tondur. Dünyanın en büyük çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye, bu üretimin ortalama yüzde 25'ini karşılıyor. Türkiye'nin üretimi yıllara göre 250300 bin tondur.

• Türkiye’de üretilen üzümün yüzde 60’ı çekirdekli, yüzde 40’ı çekirdeksiz üretiliyor. 2019 verileri ile 2 milyon 50 bin tonu sofralık, 1 milyon 599 bin tonu kurutmalık ve 451 bin tonu şaraplık olmak üzere toplam 4 milyon 100 bin ton üzüm üretimi gerçekleşti.

• Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ve ihracatında Türkiye ilk sırada, Amerika Birleşik Devletleri ikinci, İran üçüncü. Türkiye, 2019 yılında 520 milyon dolar karşılığında, yaklaşık 243 bin ton kuru üzüm ihracatı gerçekleştirdi.

• Türkiye, kuru üzüm ihracatının yüzde 75-80’ini Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. Bu ülkeler içerisinde de İngiltere, Almanya ve Hollanda en çok ihracatın yapıldığı ülkeler.

• Çekirdeksiz kuru üzüm iç tüketim miktarı ise ortalama 3540 bin ton seviyesinde. Üretilen üzümün yüzde 10-15'i içerde tüketiliyor. Kalanı ihraç ediliyor.

Tüm yazılarını göster