Türk şirketi Gana'yı karıştırdı

KERİM ÜLKER Perde Arkası

Dünyanın en büyük finans kuruluşlarından Goldman Sachs, rüşvet skandalı ile çalkalanıyor. Son iki yılda 3 çalışanı çeşitli ülkelerde rüşvet nedeniyle soruşturmaya uğrayan Goldman Sachs, geçtiğimiz yıl Malezya’da ülkenin kalkınma fonuyla (MDB) ilgili yolsuzluk soruşturmasında, ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs'ın üst düzey isimleri hakkında hapis cezası istenmişti. Bu kez ise adres Afrika.

Kara kıtanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Gana’daki rüşvet skandalının baş aktörü Goldman Sachs yöneticilerinden Asante Berko. Şu anda ülkenin en önemli petrol rafinerisi Tema Oil Refinery’de Genel Müdürlük görevini yürüten Berko’nun 2016 öncesinde bir yolsuzluk organizasyonunda yer aldığı ortaya çıktı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’in dün açıkladığı raporda Berko’nun bir enerji ihalesi sürecinde 4.5 milyon dolarlık rüşvet zincirini yönettiği iddia edildi.

Berko’nun yer aldığı rüşvet zincirinin bir ucunda Ganalı hükümet yetkilileri var. Diğer ucunda ise bir Türk şirketi.

Gana’da enerji santrali yapmak için ihaleye giren Türk şirketinin adı ne SEC raporunda ne de yurt dışı basında açıklanmadı. Gana basınında yer alan haberlere göre ise Berko, para transferi konusunu kabul ediyor ancak rakamın 2 milyon dolar olduğunu, bu tutarın da düzenleme ücreti adı altında harcandığını ifade ediyor.

ABD'li düzenleyicilere göre 4.5 milyon dolarlık rüşvet zincirinde adı açıklanmayan Türk şirketinin Gana'da bir enerji santrali projesi için sözleşme yapmasına yardımcı olmayı amaçlıyordu. Berko’nun Ganalı hükümet yetkililerine ödenecek miktarı düzenlediği iddia ediliyor.

Türk şirketi BIST'te işlem görüyor

Gelelim Türk şirketi ve Goldman Sachs ile ilgili bağlantıya. Son dönemde Türk şirketlerinin yoğun ilgi gösterdiği Afrika’daki Gana’da çok fazla enerji işi üstlenen Türk şirketi bulunmuyor. Hele ki 4.5 milyon dolarlık rüşveti gerektirecek büyüklükte bir projeyi alabilecek Türk şirket sayısı da bir elin parmaklarını geçecek kadar değil. Nisan 2013’te görüşmelerin sürdüğü, 2015 Temmuz ayında Gana parlamentosunun onayladığı çok fazla Türk projesi bulunmuyor. Bir de SEC’in 37 sayfalık raporunu dikkatlice incelediğimde iki küçük ayrıntı gözüme çarptı. Adı açıklanmayan Türk şirketinin CEO’su bir Türk ve yabancı ortaklığı bulunmuyor. Bir de o Türk şirketinin hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görüyor.

Goldman Sachs ve Türk şirketi arasındaki ilişkiye gelelim. ABD’li şirket, bu enerji projesinin finansmanını sağlayacak kurum olarak seçilmiş. Zaten Berko bunu şu sözlerle kabul ediyor: “Türk şirket adına bu enerji işleminin finansmanını ayarlayacak Goldman Sachs ekibinin bir parçasıydım.”

Son iki yılda Goldman Sachs’ın 4 üst düzey çalışanı hakkında rüşvet iddiaları var. Sonuncusunda ise başrolde Türk şirketi yer alıyor.

Tüm yazılarını göster