Türk şirket, doğada çözülen maske üretti

KERİM ÜLKER Perde Arkası

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni koronavirüs salgını küresel ekonomiyi durma noktasına getirdi. Birçok şirket yatırımlarını durdurdu, üretimlerini azalttı. Yenilikçi ürün anlayışına giren firmalar da cerrahi maske, tulum, koruyucu gözlük ve siperlik gibi koruyucu malzemeler ve test kitleri üretmeye başladı. Maske üretimi bu konuda en fazla dikkat çeken alan oldu. Maskede de inovatif ürünler öne çıktı. Bu üretimlerden birini de İskefe Holding yapıyor.

Türkiye’nin en önemli deri üreticilerinden biri olan İskefe Holding’in bünyesinde bulunan KCL Ar-Ge Merkezi, koronavirüsle ilgili önemli bir projeye imza attı. KCL Ar- Ge Merkezi’nde geliştirilen ve prototipi ile Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan tamamen organik ve bio çözünür maddelerden üretilen bio maske projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurulu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen 35 projeden biri olmaya hak kazandı.

TÜBİTAK’ın COVID-19 ile mücadeleye yönelik çağrısına yapılan 450 başvuru arasından seçilen bio maske projesi Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıdığını anlatan İskefe Holding Genel Müdürü Hakan Kaya’nın verdiği bilgilere göre proje kapsamında, Türkiye’de üretimi olmayan N95 ve N99 standardına uyumlu maskelerin bir özelliği olan nano-katman yapısının, sentetik ve biyolojik olarak doğada çözülebilen malzemelerle bir araya getirildiği yeni bir malzeme üretildi. Bio uyumlu materyaller ve kolajen lifleriyle hazırlanan bu yeni maske, doğada yüzde 99 oranında çözünme özelliği taşıyor. Hakan Kaya, “Yakın zamanda bio maske üretimine başlıyoruz” diyor.

7 fabrikasında 520 kişiye istihdam sağlıyor

1954 yılında deri sektöründe faaliyet göstermeye başlayan İskefe Holding’in bünyesinde şu anda 7 deri sanayi fabrikası, jelatin üretim tesisleri, protein üretim tesisleri, hidrolizat ve aminoasit üretim tesisleri ve Ar-Ge merkezleri bulunuyor. 520 kişiye istihdam sağlayan şirket, 2002 yılında inovasyona ve yüksek teknolojili ürünlere odaklanmaya karar verdi. Kısa zamanda deri üreticiliğinden, bugün biyomalzeme üreten bir şirketler grubu haline gelen İskefe Holding, cirosunun yüzde 10’unu da Ar-Ge’ye ayırıyor.

Ar-Ge merkezinde 30 kişi çalışıyor

KCL Ar-Ge Merkezi’nde yaklaşık 30 kişinin çalıştığını dile getiren Kaya, “Bugüne kadar TÜBİTAK ile 12 civarında proje tamamladık. Yakında Hollanda Utrecht’te bir Ar-Ge merkezi daha kuracağız. Bio maske projemizin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinden büyük gurur duyduk. Hedefimiz ülkemizin teknoloji ihraç etmesine katkı sağlamak. KCL Ar-Ge Merkezi, Terapötik amaçlı kullanılan Jelatin yara örtüleri ve rejeneratif uygulamalarında kullanılan biyomalzemeler gibi inovasyonları bulunuyor” diye konuşuyor.

Türkiye’de irili ufaklı tekstil şirketlerinin son birkaç ayda odaklandığı maske üretiminde bölge coğrafyası için önemli bir tedarik merkezi haline geldi. Şimdi sıra inovasyon ile üretimi birleştirmek.

Tüm yazılarını göster