Geçtiğimiz hafta içerisinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat 2020 raporunu açıklayarak, Türk ihracatçısının küresel pazarlarda daha hızlı ilerleyebilmesi için aldıkları tedbirleri bildirdi. TİM Başkanı Sayın İsmail Gülle tarafından açıklananlar arasında, TİM internet sayfasının daha kullanıcı dostu bir hale dönüştürüldüğü önemle vurgulandı. Kullanıcı dostu olması kadar, yapılan yenilikler de dikkatimizi çekti.
İhracat radarı
Bu yenilenmiş internet sayfası içerisinde en çok dikkatimizi çeken bu uygulama oldu. Ülke ve ürün özelinde çalışma yapılabilmesine olanak veren bu sayfanın açılmasını çok olumlu görüyorum. Sayfaya girerek, önerilen adımları izledim ve kullanmaya çalıştım. Kullananların geri bildirimleri ile daha etkin bir hale geleceğini düşünüyorum. 20 yıla yaklaşan bir süredir, birlikte çalıştığımız firmalarda olduğu kadar, derslerimizde ve seminerlerimizde kullandığımız “Trade Map” uygulamasının, daha basit ve kullanıcı dostu bir şekli ile karşılaştık. Zaten, sayfanın alt kısmında da kaynak olarak kullanılan verilerin çekildiği yer “Comtrade” olarak referans verilmiş ki Trade Map de bu kaynağı kullanan bir (Trade Analyses Tool) Ticaret Analiz Gerecidir. Birçok ihracatçının ve/veya ihracat yapmak isteyen kişilerin, kullanımında güçlük çektikleri Trade Map uygulamasına girmeden önce, buradan ön bilgi alarak çalışmaları oldukça yararlı olacaktır.
2020 ülke raporları
İhracatçılarımıza çok fayda sağlayacağından emin olduğum bu raporların, küresel yayınlardan yapılan alıntıların dışında, ülkemiz ve ihraç ürünlerimiz özelinde hazırlanmasının önemli olacağını düşünüyorum.
Birbirlerini tamamlayan sektörler kümesi
Hedef ve öncelikli ülkelerde potansiyeli olan farklı ama birbirlerini tamamlayan sektörler için kümelenme modeli çerçevesinde çalışma yapılacağı belirtiliyor. Çok olumlu olduğunu düşünüyorum ancak bugün geçerli olan URGE kümelerinin yapılanması çerçevesinde bu nasıl halledilecek, bu bir soru işaretidir.
61 İhracatçı Birliği’nin başkanları
Türkiye’nin yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştirdiği ve ilgili başkanların tecrübe sahibi olduğu ülkelerde görevlendirilecektir. Çok güzel bir öneri, umarız hızla hayata geçirilir ve başkanların, görevlendirildikleri ülkeler ile ilgili olarak verdikleri bilgiler geciktirilmeden yayınlanarak, ihracatçılarımız bilgilendirilir.
Türkiye’nin 2020 yılı ihracat hedefi
190 milyar dolar olarak belirlenmiş. Bunu istemeyecek ve hatta aşılmasını dilemeyecek ihracatçının olduğunu düşünemiyorum. KOBİ’lerin ihracata daha fazla katılabilmeleri ile bu mümkün olabilir. İhracata verilen desteklerin, geciktirilmeden ve zamanında ödenmesi bu katılımı hızlandıracaktır.