MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası’nın 134’üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panel sonrası DÜNYA Gazetesi Mersin Temsilcisi Fahriye Kutlay Şenyurt bizi yönlendirdi:
- Berdan Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi sizi bekliyor.
Hakan Güldağ ve Şeref Oğuz’la birlikte Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Berdan Cıvata’ya uğradık, Hasan Şemsi ve şirketin Genel Müdürü Zeynep Şemsi Aysalar’la sohbet ettik.
Hasan Şemsi, 40 yıl önceye dönüp, 150 metrekarelik atölyeden, abisi Yusuf Şemsi’nin şirketi ilk kurduğu günlerden söze girdi:
- 40 yıl önce 150 metrekarelik bir atölyede Berdan Cıvata’nın temeli atıldı. 2000 yılında Mersin-Tarsus OSB’ye taşındığımızda 25 kişilik kadroyla çalışıyorduk.
Ali Coşkun’un Sanayi Bakanlığı döneminde KOSGEB’ten kullandıkları kredinin büyümelerinde tetikleyici rol oynadığını anlattı:
- Sayın Ali Coşkun, KOSGEB’ten ‘Ekspres KOBİ Kredisi’ yolunu açtı. Biz de o kredinin faydasını gördük. Fabrikanın bugün ulaştığı noktaya işaret etti:
- Bugün kapalı alanımız 18 bin metrekareye, çalışan sayımız da 41’i mühendis olmak üzere 320 kişiye ulaştı. Zeynep Şemsi Aysalar araya girdi:
- Destek kapsamına giren Ar-Ge merkezimiz var. Ayrıca, Turquality kapsamında bulunuyoruz.
Hasan Şemsi, Ar-Ge’de Türkiye ligindeki konumlarına dikkat çekti:
- Ar-Ge konusunda ilk 250 şirket arasında iki cıvata üreticisi var. Norm ve Berdan. İhracatlarının büyüklüğünü merak ettik, yanıtladı:
-Yıllık ihracatımız 10 milyon doları geçti.
Kilo başına ihracat gelirini sorduk, Zeynep Şemsi Aysalar yanıt verdi:
-Kilo başına ihracat gelirimiz 2.5 dolar. Ülkemizin kilo başına ihracat gelirinin ortalama 1.07 dolar düzeyinde olduğu dikkate alınırsa, bizim ihracat gelirinin değeri daha iyi anlaşılır.
Hasan Şemsi, şirketi ‘mega projelerin cıvatacısı’ olarak tanımlayıp, o projelerden bazılarını sıraladı:
-İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Kuzey Kıbrıs Su Temini Projesi, Atatürk Olimpiyat Stadyumu, Mekke-Medine/ Haramain Hızlı Tren İstasyonları, Süveyş Kanalı Enerji Atlama Kuleleri, THY Sabiha Gökçen Havalimanı Hava Bakım & Onarım Merkezi (HABOM), Tüpraş İzmit Genişleme Projesi, GE Surgut, Rusya Kombine Çevrim Santrali, Bechtel/Çimtaş Angola Sıvı Doğalgaz Tesisi, Libya Limanı Projesi.
Mega projelerden TANAP’a (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) ayrıca değindi:
-TANAP’ta kullanılan cıvatalar için korozyona karşı teflon kaplama gündeme geldi. O güne kadar teflonu tencere ve tavada görürdük, artık cıvataları da teflon kaplıyoruz.
İnşaatı süren Çanakkale Köprüsü’ne vurgu yaptı:
-Dünyada öne çıkacak Çanakkale Köprüsü inşaatında da bizim cıvata ve bağlantı elemanlarımız kullanılıyor.
Rüzgar enerji santrallerinin de cıvata-bağlantı elemanı tedarikçisi olduklarını kaydedip, ekledi:
-Rüzgar santrallerinde kullanılan cıvatalar için 430 tonluk koparma testleri gerekiyordu. O test cihazını da kendimiz geliştirdik, patentini aldık.
Hasan Şemsi’nin kısa sunumu, ailenin 39-40 yılda Mersin’de başarı öyküsü yazdıklarını gösteriyor…
İhracatta aldıkları yol da başarının kanıtları arasında dikkati çekiyor…
Üretimi Akhisar’dan Moldova’ya uzanıyor, ünlü markalara çalışıyor
Nisan 2017’de yolum Akhisar’a (Manisa) düştüğünde ilçede Ramiz Köfte restoran zincirine pide üreten MRD FRN’nin ortağı Ufuk Merde, bir fabrika gezisi önerdi:
-TYH Tekstil, Akhisar’a yatırım yaptı. O fabrikayı görmelisiniz. Fabrikanın yöneticileri işletme gezisine eşlik edip, sınırı çizdi:
-Yönetim Kurulu Başkanımız Selçuk Mehmet Kaya’dan bilgi almanız daha doğru olur.
Şirketin İcra Kurulu Üyesi Ramazan Kaya ile geçenlerde Başkanlığını Ahmet Eler’in yürüttüğü Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği’nin (KEYİAD) panelinde buluştuk.
Ramazan Kaya, ailesinin Konyalı olduğunu belirtip, ekledi:
-25 yıl Keşan’da yaşadım. TYH Tekstil’in 10 üretim tesisinden biri de Keşan’da.
Dünyanın önde gelen birçok hazır giyim markasına üretim yaptıklarını vurguladı:
-Ünlü markalara katma değerli üretim yapıyoruz. Bunu İstanbul ve İzmir’deki Ar-Ge/tasarım merkezleri üzerinden gerçekleştiriyoruz.
Fabrikalarının İzmir’den Keşan’a, Akhisar’dan Moldova’ya uzandığını kaydetti:
-Yüzde 100 ihracata çalışıyoruz.
Yeri gelmişken Keşan’la ilgili planlarını paylaştı:
-Keşan’daki üretim tesisimizi büyüteceğiz. 300 kişilik yeni istihdam yaratacağız.
Dünyanın ünlü markalarına üretim yapmayı küçümsememek gerektiğini ortaya koyan veriyi Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu dikkate sundu:
-Tekstil sektöründe kilo başına ihracat 14-15 dolar iken hazır giyimde ortalama kilo başına ihracat geliri 18- 20 dolar düzeyinde.
Evet, markalı hazır giyim ihracatında kilo başına 75-80 dolara çıkıyor.
Türkiye’nin ortalama kilo başına ihracat geliri 1.07 dolar iken 18-20 dolarlık kilo başına hazır giyim ihracatını yabana atmamak gerekiyor değil mi?