Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, Türkiye’de ve dünyada sürdürülebilirlik çalışmalarının yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu. Sürdürülebilirlik alanında kurumlarda ve toplum hayatında gerekli dönüşümün gerçekleşmesi için projeler geliştirmeyi, eğitim ve atölye çalışmaları düzenlemeyi ve ilham veren uygulamaları paylaşmayı hedefliyor.
Doğa Tamer ve Emrah Kurum “iyi işler yapmak isteyen gençler olarak” 2017 yılında çalışmalarına bir platform olarak başlamışlar. UNDP Türkiye ile birlikte özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşları ve sosyal girişimcilerin dahil olacağı Sorunlara Çözümler Buluşmaları’nı hayata geçirmişler. 2018 sonunda ise dernekleşmişler.
“Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 17. maddesinin başlığı ‘Amaçlar için Ortaklıklar’” diyen Doğa Tamer, “Aslında biz de bu madde gibi çalışıyoruz. 16 üyemiz var ve hepimiz sürdürülebilir gönüllülük yaklaşımı ile, kendi uzmanlaştığımız alanlarda şirketlere yol gösteriyoruz. Sürdürülebilirlik meselesinin anlaşılması, yaygınlaşması ve etkinleşmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu süreçte, işbirliği olmadan ilerlemek mümkün değil. Bizim de amacımız kurumları ve insanları bir araya getirmek” diyor.
Peter Drucker’ın “İşini doğru yapmak değil, doğru işi yapmak” sözünü hatırlatan Emrah Kurum ise “Türkiye’de bugün ‘biz iyiyiz’ diyen çok; fakat iyilik hali söylemden ileri gitmiyor. Amacımız, bu iyiliği uygulamaya geçirmek. İş süreçlerini iyileştirmek. İyi uygulama datalarımızı paylaşarak, şirketlere yol göstermek, ilham vermek” diyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uzun yıllardır çalışan Doğa Tamer, sürdürülebilirlik sürecinin istihdamda kadın erkek eşitliğinden, enerji verimliliğine, atık yönetiminden, iş kazalarının azaltılmasına, tedarik yönetiminden, sosyal fayda yaratmaya kadar hayatın her alanını kapsadığını söylerken, iyi uygulamalar sayesinde, iyileşmenin sistemin bütününde gerçekleşmesi ve tüm iş yapış şekillerinin bu yönde yeniden tasarlanması gerektiğini ifade ediyor.
“İş dünyasının yeni bir iş modeline ihtiyaç olduğunu anladığını” ekleyen Emrah Kurum ise “Şirketler küçük şirketleri satın alarak kendi içlerinde bu değişimi sağlamaya başladılar. Örneğin üretim sürecinde iyileştirme yapmak için yeşil satın almalar çok gündeme geliyor. Biz de fikri iyi olan, teknolojiyi kullanan küçük şirketleri büyüklerle bir araya getiriyoruz. Son dönemde sanayi politikalarındaki değişim, AB’nin söylemleri, iklim alanındaki farklı fon kaynakları, sanayide dijitalleşe ve döngüsel ekonomi önemli gelişmelere neden oluyor” diyor.