SPK “Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi” neler getiriyor?

Geçtiğimiz günlerde hakla açık şirketlerin kısa, orta ve uzun vadede karar süreçlerine sürdürülebilirlik konularını entegre etmelerini ve bunları açıklamalarını teşvik edecek önemli bir düzenleme yapıldı. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanan 'Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi', Kurumsal Yönetim Tebliği'nde yapılan değişiklik ile 2 Ekim 2020'de yürürlüğe girdi. İlkeler seti şu an için gönüllü olsa da, gönüllü ilkelere uymamanın da gerekçelendirilerek açıklanması gerekiyor.

Şirketlere açık bir mesaj

Düzenleme Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Eylem Planı'nın "Küresel sürdürülebilir yatırım akımlarından firmalarımızın daha fazla pay almasının teşvik edilmesi” maddesi çerçevesinde Borsa İstanbul AŞ liderliğinde yürütülen, SPK, şirketler, ilgili STK'lar ve meslek örgütlerinin içerisinde yer aldığı Görev Gücü çalışmalarının en somut çıktılarından. "Uy ya da Açıkla” yaklaşımına dayalı düzenleme, şirketlerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim bilgilerini 2021 yılından itibaren belirlenen ilkeler çerçevesinde açıklamalarını öngörüyor.

Sürdürülebilirlik ve Entegre Rapor hazırlayan şirketler düzenlemenin gereklerini büyük ölçüde sağlıyor, ancak raporlama zamanına dikkat!

Sürdürülebilirlik veya entegre rapor hazırlayan şirketler, halihazırda bu çerçevede açıklanması öngörülen bilgilere raporlarında büyük ölçüde yer veriyor. Dolayısıyla, bu düzenlemeye hazır sayılırlar. Ancak, raporların yayımlanma zamanı çeşitli sebeplerle farklılaşabiliyor. Tebliğe göre bu bilgilerin faaliyet raporu ile eşzamanlı olarak açıklanması gerekiyor. Dolayısıyla, şirketler 'Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi' ile uyumlu olarak açıklayacakları bilgileri faaliyet raporlarının içerisine ekleyebilecekleri gibi, bu bilgilere sürdürülebilirlik veya entegre rapor içerisinde yer vermeyi tercih etmeleri halinde bu raporlarını faaliyet raporları ile eşanlı olarak yayımlamaları ve faaliyet raporlarında da bu bilgilere atıfta bulunmaları gerekecek. Bu noktada, "tek bir rapor” hazırlığı uygulamada şirketler açısından en pratik çözüm olarak görünüyor. "Entegre Faaliyet Raporu”, bu gerekliliği sağlayacak en uygun raporlama düzeni olarak karşımıza çıkıyor. Yani Entegre Faaliyet raporu hazırlayan şirketler zaten bu gereklilikleri karşılıyor.

Uygulamayan şirketler için de öğrenme süreci başlıyor

"Uy ya da Açıkla” prensibi doğrultusunda halka açık şirketin çoğunluğunun gönüllü olarak bu ilkeleri uygulayacağı öngörülüyor. Aksi takdirde, bu ilkelere uymadığı, gelecek yıllarda da bu ilkelere uymak gibi bir hedefinin olmadığı mesajının çıkarılması çok olası. Bu düzenlemenin, ilk aşamada Sürdürülebilirlik İlkeleri Uyum Çerçevesi'ne uygun açıklama yapamayan şirketler için dahi anlama ve öğrenme süreci ve sürdürülebilirlik kültürünün gelişmesi anlamında önemli bir motivasyon sağlaması bekleniyor. Düzenleme, bir yandan şirketlerin uzun vadeli bakış açısını benimsemelerini teşvik ederken, diğer yandan yatırımcıların da sermayesini bu çerçevede yönlendirmelerine yönelik çok önemli bir mesajı içeriyor.

Tüm yazılarını göster