Slovenya’daki yatırımı durdurdu

KERİM ÜLKER Perde Arkası

COVID-19 salgını, ekonomilere yönelik etkisini göstermeye devam ediyor. Şirketler, yatırım takvimlerini tekrar gözden geçirmeye başlarken, proje aşamasında olan, temeli atılan ya da açılmayı bekleyen birçok tesis için planlar ertelenmeye başladı. Bunlardan biri de Slovenya’daki en büyük Türk yatırımı olan Yıldızlar Yatırım Holding. 2018’de yurtdışı yatırım halkasına Slovenya’yı da ekleyen holdinge ait Yıldız Entegre, ülkedeki tek yonga üreticisi olan Lesna TIP adlı fabrikayı satın almıştı. Slovenya’daki en köklü şirketlerden biri olan Lesna TIP’ın devralınmasının hemen ardından Yıldız Entegre, 45 milyon Euro tutarındaki modernizasyon çalışmalarına başlamıştı.

Sunta ve dekor kağıt kaplı panel üretiminde uzmanlaşmış olan Slovenya’nın Otiski Vrh kentindeki fabrika, bu yatırımla kapasite artışına giderek, günlük 1.500 metreküp, yıllık 490 bin metreküp üretim kapasitesine sahip olacaktı. 300 kişi istihdam edilecek fabrikanın tamamlanmasına COVID-19 salgını engel oldu. Edindiğim bilgilere göre şirket, fabrikaya yatırım yapmayı geçici olarak durdurdu. 2019’da üretime geçmesi beklenen fabrikanın açılması bir kez daha ertelenmiş oldu.

İhracatta hedef AB ülkeleri

2017’de iflas eden Otiski Vrh kentindeki fabrikayı Yıldızlar Yatırım Holding, 7.5 milyon Euro’ya satın almıştı. Bu fabrikada üretilen ürünler, Slovenya pazarının yanı sıra İtalya, Balkanlar ve Kuzey Afrika ülkelerine de satılacak.

Temelleri 1890 yılında Trabzon’da kereste ticareti ile başlayan Yıldızlar Yatırım Holding, dünyada orman ürünleri sektöründe yer alan ilk 10 şirket arasında. Toplamda 1.7 milyon metrekarelik alanda üretim yapan 7 üretim tesisi bulunan Yıldızlar Yatırım Holding’in ABD’de Yıldız Entegre USA adlı bir çatı şirketi bulunuyor.

ABD, Romanya ve Rusya’da tesisleri bulunuyor

2011 yılında Kuzey Carolina eyaletine kurulan State Ports Wilmington Limanı, Yıldız Entegre’nin Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk yatırımı. Ardından Alabama’da USA Theodore AL tesisini, Ocak 2016’da faaliyetine başlayan holding, Temmuz 2017 tarihinde de Kuzey Carolina’nın Morehead şehrinde 9 dönümlük alan üzerinde bir fabrika daha kurdu. Bu tesisin yıllık ağaç yongası işleme kapasitesi 170 bin ton. 2016 yılında Romanya’nın Piteşti / Oarja Bölgesi’nde 460 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu bir fabrikanın temelini atan şirket, Rusya’da Vladimir Bölgesi’nde 1 milyon 300 bin metrekarelik alana kurulu bir tesisi hayata geçirmek üzere.

Tüm yazılarını göster