Karantina günlerinde mevcut ve olası müşterilerimizle temaslarımız gevşedi ve engellendi. Sürekli olarak, pazarlarla iletişimin kesintiye uğratılmamasını ve özellikle mevcut müşterilerle temasın mutlaka “N’olcek bu Fenerbahçe’nin hali” çerçevesinde bile olsa sürdürülmesini salık vermiştim.
Ayrıca, pandemi nedeniyle satın alma alışkanlıklarında değişmelerin olduğu ve tedarik kaynaklarında çeşitlendirmeler ve değişmeler konusunda çalışmaların gün yüzüne çıktığını da paylaşmıştım.
Bu arada güzel bir olay oldu ve Ticaret Bakanlığı, B2B sitelere firmalar için bireysel üyeliğin önünü açtı. Bana gelen “Neden bu sitelerin sayısı dört taneye düşürüldü” kavramındaki birçok soruya cevap vermem kuşkusuz mümkün değil.
Buna cevap ve açıklama Bakanlık yetkililerinden gelecektir elbet.
Onay verme ve kaldırma kıstaslarını bilemediğimiz için yorum yapamamamızı mazur göreceğinizi ümit ediyorum.
Bireysel üyeliğin önünün açılması güzel de başvuru konusunda biraz sıkıntılar olduğu haberleri geliyor. Destek başvurusu için konuşulan yerlerden “Destek açıklandı amma uygulama konusu henüz net değil” şeklinde cevaplar geldiğini duyuyorum.
Şimdi bu işi hızlandırıp ayağa kaldırmanın tam zamanı…
Firmalar ihracata inanılmaz bir şekilde yönelmiş durumdalar. Büyük, küçük, üretici, satıcı fark etmeksizin her kesimden ve sektörden iş insanları ihracatın kapısını ya aralamaya çalışıyor ya da önceden aralamışlarsa, oralarda kalıcı olmaya ve pazarlarını çeşitlendirmeye bakıyorlar.
Çabalarını daha verimli hale getirmenin anahtarı da internet üzerinden çalışmada duruyor.
Nasıl evde kalma günlerimizde elektronik ortam üzerinden çalışmaya alıştıysak bunun bir parçası da aynı ortam üzerinden iletişim kurmak oldu.
Hayatımıza hızlı bir şekilde giren “Webinar” sözcüğü, artık neredeyse herkesin dilinde ve uygulamasında. Arkadaş grupları arasında yemekli toplantılar bile bu ortamdan yapılıyorsa, kurumlar üyeleri için bu ortam üzerinden dersler ve seminerler düzenliyorsa, biz ihracatçılar da mevcut ve olası müşterilerimizle bu ortamda buluşmalıyız.
Ticaret Bakanlığı güzel bir adım atarak Sanal Fuar ve Sanal Ticaret Heyetleri uygulamalarını da bu ortamda gerçekleştirdi. Bunlar güzel olaylar ve umarım güzel gelişmelere gebedirler.
Ancak…
Firmalarımız temaslarını elektronik ortamda yapmaya, sürdürmeye ve kurmaya çalışacak. Mevcut alıcılar için sorun yok da potansiyeller için ciddi sorun var ortada.
Eğer ihracatçılar “2573 Sayılı Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde kendilerine tanınan desteklerden hızla faydalanamazlarsa kendilerini, krizin getirdiği yavaşlamadan çıkartmakta gereken ivmeyi kolay yakalayamayacaklardır.
Desteklenen sitelere başkaları da eklenecek ise bir an önce bu yapılmalıdır.
Yapılmayacaksa da mevcut siteler için yapılacak başvurular bir an önce kabul edilmeli ve firmaların destekleri hızla verilmelidir.
Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’ın, ihracatın arttırılması konusunda ne kadar kararlı ve bu konudaki çözüm seçeneklerini geliştirme konusundaki çabalarını takdir etmemek mümkün değil. Amma ve lakin bu durum Sayın Bakanımızın beklentilerini desteklemiyor