Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) düzenli imalat sanayisinin olduğu ekosistemlerdir. Bu ekosistemlerde insan kaynağı, diğer üretim (OSB dışı) alanlarında olduğundan daha fazladır. Koronavirüs vakalarının ülkemizde görüldüğü günden itibaren birçok OSB’nin gerekli önlemleri alarak çalışanlarını koruma altına aldıklarına inanıyorum. Fakat iş yerlerinde alınan önlemlerle çalışanlarına güven ortamı sağlayan işverenler, çalışanlarının ailelerinin de sağlık durumunu yakından takip etmek istiyor. İşverenler, aileleri korumaya yönelik projeler gerçekleştirilmesinin bu hususta önemli rol oynayacağını düşünüyor.
Son dönemde, Kocaeli sanayicileri tarafından birkaç önemli konu sık sık gündeme getiriliyor. OSB’lerde PCR testlerine göre vaka sayısının mayıs ayında binde 5,5 iken, ağustosta binde 47’ye, eylülde ise artarak binde 53’e yükselmesi, pandemi sürecinde işsizlik söz konusu iken, işverenlerin eleman bulamamaktan yakınması, sanayide üretimin aksamaması için PCR ve antikor testlerinin tekrar yaptırılması ve “Sanayileşme İcra Kurulu”nda sanayicilerin de yer alması gibi konular konuşuluyor.
Mayıs ayında PCR testleri yapılan firmalar, çıkan sonuçlara göre tedbirlerini en üst seviyede alarak, üretimlerini devam ettirdi. Şimdi ise artan vakaların söz konusu olduğu bu dönemde üretimde sıkıntı yaşanmaması için devletin katkılarıyla bu testlerin tekrarlanması gerektiğini beyan ediyorlar. Türkiye genelinde yapılan testlerden Kocaeli’deki OSB’lere 15-20 bin PCR testinin acilen ayrılarak yapılmasıyla, üretimin ve ihracatın hız kesmeden devam edeceği kanısındayım. Sanayiciler ayrıca çalışanlarının ailelerini korumaya yönelik proje gerçekleştirilmesini talep ediyor.
Konuşulan diğer bir konu ise işsizlik ve işçi bulamamak... Bence mesele işsizlik değil. Mesele nitelikli insan kaynağı eksikliği… Pandemi döneminde işsizliğin olduğu bir ortamda eleman bulamamak mümkün değil. Fakat pandemiden dolayı çalışmak istemeyen, izolasyonu tercih eden insanlar da var. Bu nedenle, pandemi sürecinde eleman sıkıntısı yaşanıyor olabilir.
Kocaeli, Türkiye’de imalat sanayisinin yüzde 13’ünü tek başına karşılıyor. Aynı zamanda bir ihracat merkezi konumunda olan Kocaeli, değerlerini markalaştırmaya hız veren kentlerden biri. Kocaeli’nin üretim çarkındaki ana sanayi ile tedarik sanayisi, yeni teknolojileri sürekli takip ederek ve birlikte büyüyerek gelişme gösteriyor. Nitelikli ürün veya hizmet yapmak için de nitelikli insan kaynağı çok önemli. İnsan kaynağını kaybetmemek adına, PCR testleri bir an önce tekrar yapılmalı.
Sanayiciler aynı zamanda, yerli imalatı desteklemek için kurulacak olan Sanayi İcra Kurulu’nun da sanayinin gelişmesi açısından çok faydalı olacağını dile getirirken, her sektörden bir yetkilinin bu kurulda yer almasını istiyor. Bu noktada, yerli üretimin desteklenmesi ve bu konuda politikalar geliştirilmesi katma değer açısından kazanç sağlayacağı kanısındayım. Sanayileşmeye yön veren aynı zamanda sanayicimizin gelişmesine katkı sağlayacak bu tarz kurulların faydalı olacağını düşünüyorum. Öte yandan sanayi stratejisinin oluşmasının, ülkemizin kalkınmasına da fayda sağlayacağı aşikar.