Dönüşen sanayi, ihtiyaç duyulan farklı beceriler için yeni meslekler var etmeye başladı bile... Eğitim sisteminin bu talepleri karşılamak için erkenden harekete geçmesi, ülkenin yararına olacak. Korona sonrası daha da önem kazanan dijitalleşme dahi kendi başına farklı meslekleri gündeme getirdi.
Üniversite sınav sonuçları 28 Temmuz'da açıklanacak. Dijitalleşme ve otomasyon kullanımının artmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni mesleklerin hangileri olduğu ise merak konusu.
Bu doğrultuda takım tezgâhları sektörünün çatı örgütü TİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, sanayi robotlarıyla üretimi otomatize etmek için yazılımcılara, robot entegratörlerine ve robot programcılarına ihtiyaç duyulacağını söylüyor.
Ayrıca orta vadede de robot uzmanı, siber güvenlik analisti, 3D baskı teknisyeni, sanal gerçeklik tasarımcısı, ağ programcısı, makine öğrenim bilimcisi, endüstriyel ağ mühendisi, iş dönüştürme uzmanı, bulut mimarı, veri bilimcisi, şehir inovasyon/mekanik uzmanına ihtiyaç doğacak.
Bazı üniversitelerimiz, endüstrinin taleplerini gözetip ona uygun mesleki eğitim programları düzenliyor. Özellikle yüksekokullarımız, bu reflekse sahip. Fakat pek çok fakültemiz; KPSS için aday üretiyor. İktisadi ve Ticari Bilimler gibi fakültelerin diplomalı işsiz ürettiği gerçeğini saklamayalım.
Bizlerin devlette atama bekleyen diplomalı mesleksizlere değil, sanayinin ve toplumun ihtiyaç duyduğu meslekleri yetiştirmeye ihtiyacımız var.
BİTKİ TANIMAZ MÜHENDİS YERİNE BAHÇIVAN LAZIM
Türk tarımı atılımın eşiğinde ancak bizdeki 40 ziraat fakültesi, bitki tanımaz mezun üretirken bitkiyi bilen bahçıvanımız yok. Milli Eğitim, meslek liselerinde atılımda. YÖK'ten de benzeri hamle bekliyoruz.
Dönüşen ekonomi, gelişen sanayi yeni mesleklere ihtiyaç duyuyorsa, buna şimdiden çözüm bulmak, olmazsa olmazımızdır.