Son yıllarda, iş dünyamızda sanata destek veren kurumların ve bireylerin sayısı artıyor. Müzeler gelişiyor, yeni koleksiyonerler ortaya çıkıyor. Ancak, hala gidecek çok yolumuz var. Genç sanatçılara yeteneklerini keşfedecekleri ve ortaya koyabilecekleri ortamların artması gerek.
Geçtiğimiz günlerde yakından görme fırsatım olan Gate 27 bu konuda ideal bir örnek sunuyor. Gate 27, Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş uluslararası bir konuk sanatçı programı.
Sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alan Gate 27, sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmaya davet ediyor. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor.
Gate 27, Sabancı ailesinin en genç üyelerinden Melisa Tapan’ın rüyası olarak doğmuş. Platform, sanatçıları ve araştırmacıları İstanbul’daki konuk evinin yanı sıra Ayvalık’taki konuk evinde ağırlıyor. Gate 27’nin çok değerli bir Danışma Kurulu var; Beral Madra, Dr. Nazan Ölçer, Assoc. Prof. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşan muhteşem kadro sayesinde Gate 27, iş birliklerini artırıyor ve hzıla gelişiyor.
Gate 27 ekibi, Ayvalık’ın kentten uzak bir tepesinde, Ege rüzgarı ve zeytin ağaçları içindeki taş evlerde rüya gibi bir ortam yaratmış. Gate 27 Ayvalık, her yıl Nisan ile Aralık aylarında, kariyerlerinde belli bir noktaya gelmiş ve projelerini inzivaya çekilerek derinleştirmek isteyen sanatçı ve araştırmacılar ağırlıyor.
Bu yaz konuk evinde sanatçı Ahu Akgün ile Levent Aygül çalışıyorlar. Yağlıboya resimler yapan Ahu Akgün ve Levent Aygül, boyayı, yüzeyi, kompozisyonu birbirinden farklı eğilimlerle ele alıyorlar. Sanatçılar Haziran ve Temmuz ayları boyunca Ayvalık’ın tarih, kültür, zanaat ve peyzajını “Aynı Şeye Bakmak” başlığı altında kendi bakış açılarıyla yorumluyorlar. .
Gate 27 kurucusu Melisa Tapan’ın verdiği bilgiye göre, Gate 27 bugüne kadar Yeniköy ve Ayvalık konuk evlerinde resim, heykel, seramik, fotoğraf, performans ve video sanatı, küratöryel alanlarda çalışmalar yapan yaklaşık 50 sanatçı ve araştırmacıyı ağırlamış. Tapan gelecek planlarını şu cümlelerle özetliyor:
“Gate 27 ailesi giderek büyüyor, tanıştığımız kişi ve kurumlar, dahil olduğumuz ağlar, uzun vadede Gate 27’yi deneyimlerden süzülen bir tür bilgi birikimine sahip bir kuruma dönüştürecek diye düşünüyorum ve ümit ediyorum. Hem farklı ülke ve disiplinlerden sanatçıları konuk etmeye hem de iş birliklerimizi sürdürüp geliştirmeye devam ediyoruz. Marina Abramovic Enstitüsü, Huma Kabakçı’nın Londra’da kurduğu OpenSpace, dünyanın en etkili konuk sanatçı programlarından Residency Unlimited işbirliği yaptığımız kimi isimler. Kendi disiplinlerine önemli katkı sağlayan bu kurumlarla birlikte yeni alanlara açılmayı kurumsal öğrenimimiz açısından değerli buluyorum. Diğer taraftan yerel ağlarımızı güçlendirmek de her zaman programımızda. Bu sene İKSV işbirliği kapsamında İstanbul Bienali çerçevesinde sanatçı ağırlamayı planlıyoruz. Bir başka işbirliğimiz ise Türkiye’nin en önemli moda markalarından MACHKA’nın sanatçılara üretim desteği vermesiyle oldu.’
Gate 27 yerel, uluslararası ve sürdürülebilirlik çalışmalar…
Gate 27, Sürdürülebilirlik ve Yaratıcı Zanaatkar İşbirliği olmak üzere iki ana dalda programlar düzenliyor.
Platform, öncelikle sürdürülebilir olmak ve bu yönde alışkanlıklar edinmeyi hedefliyor. Sürdürülebilirlikle ilgilenen sanatçıları misafir ediyor. Sürdürülebilirlik konusunda çalışan ve değer yaratan kişilerle iletişim ağını genişleterek onları sanatçılarla bir araya getiriyor Gate 27’nin ayrıca kendisine ait Permakültür Bahçesi var.
Bilgi için: www.gate-27.com