Robotundan önce akıllansan iyi olur

Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Genelde aldığım eleştiri, gündemi izlemediğime dairdir. Ancak baskın gündemin dışındaki küresel gündemleri, birilerinin de aktarması gerekir. Ben onu yapıyorum. Genelde dış gündemin baskın konuları, ortalama 60 ay sonra (5 yıl) bizim gündemimize gelebiliyor. Robot gündemi bunlardan biri...

Robot nüfusu giderek artıyor; şimdiden 3 milyon ve 2030’da dünyanın en büyük ülkesi nüfusunu aşacak. Bizde ise yavaş dahi olsa robotları üretim hayatımıza sokmaya başladık. Şu anda üretimde %10 görev alan robotlar, 2025’te işlerin %45’ini yapacak.

Tezmaksan Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aydoğdu; robota dair yeni bir kariyer tanımladı bile; “robot kullanabilen, işsiz kalmayacak.” Hazır 2,5 milyon genç iyi bir eğitim ve meslek için üniversite tercihine hazırlandığı dönemde; akılda tutulası bir seçenek.

Robot kullanımı nedir peki? Robot operatörlüğü, robot ve CNC takım tezgâhı türü makinelerin programlanmasını içeriyor. Otomasyon danışmanlığı, robotik sistemlerin daha verimli çalışmasını sağlıyor. Bu da robot evreniyle hayatımıza giren yeni mesleklerin habercisi.

Robot deyince akla; yazılımcı kabiliyetimiz geliyor. Aslında üniversitelerimizin bazıları bu alanda adım attı bile. Fakat sorun, kamu ve özel sektörün, robotların yükselişine dair farkındalığının henüz oluşmadığıdır. Terminatör ile Matrix filmi kültüründen daha derin zihinsel faaliyete ihtiyaç var.

YAPAY ZEKÂDAN ÖNCE ORGANİK ZEKÂYI BESLE

Hayata dair stratejik konuları popüler kültür derinliğinde ele almamızdan dolayı yarına dair endişelerim var. Yapay zekâ, yeni modamız. Herkesin dilinde ve içini boşaltıyoruz.

Zekâ ve yetenek bir ulusun en değerli sermayesi. Bizde de var. Baş tacı etmek yerine embesil yöneticinin bezdirimiyle (mobbing) yok ediyoruz. Önce organik zekâna sahip çık ki o da yapayını yapabilsin sana.

Tüm yazılarını göster