Bahar Şamhili Tanju, uzun yıllar boyunca Türkiye’nin en önemli gazetelerinden birinde pazarlama ve Reklam Gurup Başkanı olarak görev yaptı. Çalıştığı medya grubunun el değiştirmesi sonrasında, kendisine yeni bir alan seçmeyi düşünürken kemik erimesi rahatsızlığı geçirdi. Bu hastalığın tedavi sürecinde doktorları destek gıda olarak kolajen değerleri yüksek olan ilikli kemik Suyu (bone broth) ve sakatat çorbaları (offal soup) gibi gıdalar tüketmesini önerdiler.
Bahar Şamhili Tanju, evinin mutfağına girdi ve düzenli olarak ilikli kemik suyu ve sakatat çorbaları hazırladı. Tüm yemeklerini bu sularla yapmaya başladı. Bu dönemde, piyasadaki açığı fark eden Şamhili, üretici olmaya karar verdi. Araştırmalara kaynak yarattı. Pazarda işbirliklerine başladı ve böylece, Gurvita markası doğdu. Bahar Şamhili Tanju, girişimcilik yolculuğu ve Gurvita markasının gelişim öyküsünü bizlerle paylaştı.
Kendiniz için yemek hazırlarken sanayi tipi üretime geçmeye nasıl karar verdiniz?
Zaman içerisinde bu gıdaların sağlığım üzerindeki olumlu etkisini deneyimledim. Ayrıca kullandığım bu malzemelerle hazırladığım yemekler her zamankinden daha lezzetli oldu, Öyle ki zamanla kemik suyu kullanmadan yemek yapamaz oldum.
Ancak; bu gıdayı hazırlamak çok zahmetliydi, iyi bir kemik suyunun 24 saatin üzerinde pişirilmesi gerekiyordu. Üstelik tüm evde ağır bir koku oluyordu. Sonuçta bu değerli gıdayı düzenli olarak evde yapmakta zorlanmaya başladım.
Girişimcilik fikri nasıl doğdu?
Tıpkı evlerde yapıldığı gibi taze ve jöle kıvamında ürün satın alabilir miyim diye araştırdım. Ancak güvenilir satış noktalarında aradığım tür ürünler yoktu.
“Piyasada satılsa çok iyi olur” diye düşündüm. Girişimci olmaya böyle karar verdim.
Kendi sağlığıma olan katkısından yola çıkarak herkese fayda ve şifa olsun istedim. Böylece hiç bilmediğim bir alana girmiş ve üretim için araştırma yapmaya başlamış oldum.
Ar-ge yaptınız yani…
Evet. İlikli kemik suyunu, kemiğin içerisinde bulunan tüm faydayı koruyarak taze, jöle kıvamında üretebilmek için iki üniversite ile dokuz ay ar-ge çalışması yaptık.
Hiçbir katkı ve koruyucu kullanmadan ürünü en taze hali ile ürettik. Cam kavanozlarda soğuk zincirde satışa sunabilmek için dolum ve paketleme tekniğini oluşturduk.
Pişirme süresi, ısı derecesi, hayvanın hangi bölümündeki kemiğin ne yoğunlukta kullanılması gerektiği gibi ayrıntılar üzerinde çalıştık.
Ürünün içeriğini ve lezzet kısmını yemek akademisiyle birlikte hazırladık.
Üretime nasıl geçtiniz?
Aynı süreçte kendi butik üretim tesisimizi kurduk.
Tüm izin belgelerimizi aldık. Ekibimizi oluşturduk. Deneme üretimleri yaparak, ürün prototipini hazırladık. Eş zamanlı olarak markamıza karar verdik. Logo, etiket ve ambalaj tasarımlarımızı da bu dönemde tamamladık.
Satış noktalarını nasıl belirlediniz?
Ülkemizin çok önemli market zincirlerinden biriyle anlaşma yaptık. 2.5 yıl önce Türkiye’nin ilk ve tek taze ilikli kemik suyunu markası Gurvita’yı markette, soğuk zincirde satışa sunduk.
Ürünümüz piyasadaki bulyon ve uzun raf ömürlü konserve kemik sularına benzemiyordu. Bu yüzden, soğuk zincirde sunulan taze ve farklı bir ürünün piyasaya çıktığını anlatmamız gerekiyordu.
İletişim çalışmalarınızda hangi stratejiyi uyguladınız?
İletişim stratejimizi ürünün rakiplerden ayrışan özellikleri üzerine kurduk. Toplumun önde gelen kanaat liderleri ile işbirliği ve tanıtım çalışmaları yaptık.
İletişimimizde ürünün somut faydalarını ön plana çıkardık.. Örneğin, kemiğin, iliğin içerisinde bulunan tüm önemli beslenme değerlerini koruyarak toplam 36 saatlik bir süreçte buharda, ateş görmeden pişirildiği; en yakın rakibinden 7 kat daha zengin beslenme değerlerine sahip, taze ve jöle kıvamında olduğu; soğuk zincirde dağıtıldığı; raf ömrünün kısalığı; sıcak içecek olarak da tüketilebileceği gibi özelliklerini vurguladık.
Hangi sonuçları elde ettiniz?
Tüm rakiplerimizden ayrıştık. Tüketicimizle yakın bir bağ kurmayı başardık. Bunun sonucunda, pazar payımız yüzde 60’ı geçti.
Son dönemde ürün çeşitlerimizi artırdık. Kadın üreticileri desteklemek amacıyla kadın kooperatiflerden temin ettiğimiz ürünlerle yeni çeşitler geliştirdik.
Ürünlerimize yurtdışından da büyük talep oluştu. Bugünlerde, ihracat konusu üzerinde çalışıyoruz.
210 bin kişiye istihdam sağlayan fıstık için yoğun eğitim dönemi başlıyor
Antep fıstığı yaklaşık 210 bin kişinin geçim kaynağı durumunda. Verim düşüklüğüne çözüm getirmek amacıyla başlatılan Nestlé Damak ve TEMA Vakfı iş birliğinde gerçekleştirilen Fıstığımız Bol Olsun projesi üretimdeki payımızı artırmaya önemli katkıda bulunuyor.
Nestle Türkiye Çikolata ve Şekerleme İş birimi Genel Müdürü Umut Tavaşoğlu’nun verdiği bilgiye göre, 2012’de başlayan Antep fıstığı üreticilerinin verimi ve kaliteyi artıran doğru tarım uygulamalarına ilişkin farkındalığını ve verimi artırmayı hedefleyen proje 9 yıldır devam ediyor. 92 köydeki 177 bahçede sürdürülen ilk 2 faz çalışmalarında projeye dahil olan bahçelerde komşu bahçelere kıyasla yüzde 149, üretim artışı elde edildi. Projenin 2019-2023 yılları arasını kapsayacak 3. fazında ise pek çok çalışma eş zamanlı olarak yürütülüyor.
Fıstığımız Bol Olsun Etki Çalışması Sonuçları:
TEMA Vakfı liderliğinde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk ve ekibi projenin değerlendirilmesi amacıyla Nitel ve Nicel Etki Çalışması gerçekleştirdi. Projeden doğrudan yararlanan, etkilenen ve bulunduğu çevreyi de etkileyen çiftçiler olmak üzere 3 gruptaki çiftçilerle görüşmelere dayalı Ağustos 2020 tarihli araştırmaya göre:
Projenin yarattığı değişim:
· Çalışma yapılan bahçelerde üreticilerin toplam üretimi proje öncesinde 20,7 ton iken 47,9 tona yükseldi.
· Komşu bahçelere göre bahçelerdeki üretim artışı ise yüzde 149 oldu.
· Projeden doğrudan yararlanan çiftçilerin yüzde 59.1’i proje ile aile işgücü kullanımının, yüzde 50’si dışarıdan işgücü temininin, yüzde 86,4’ü antepfıstığı üretimlerinin arttığını belirtiyor.
· Çiftçilerin yüzde 63,6’sı, projenin köy ekonomisine artırıcı yönde katkıda bulunduğunu kaydediyor.
· Projeden doğrudan yararlanan çiftçilerin yüzde 81,8’i, diğer çiftçilere ve diğer yerleşim yerlerine göre ürünlerinin fiyatında yüzde 10-30 oranında artış olduğunu ifade ediyor.
· Fıstığımız Bol Olsun ile elde edilen üretim gelişimi sonucunda ulusal hâsılanın en az 1 kat daha artabileceği öngörülüyor.
· Proje kapsamındaki faaliyetlerin Türkiye’deki tüm Antep fıstığı bahçelerinde uygulanması ve uygulamalar ile üretimde yüzde 50 artış sağlanması halinde, Antep fıstığından 2 milyar – 6 milyar TL arasında ek ulusal hasıla elde edilebileceği öngörülüyor.
INFLOW Awards’20 ödülleri sahiplerini buldu
Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen INFLOW Awards, pandemi süreci sebebiyle dijital olarak düzenlendi. Ödül töreni, en uzun gece olan 21 Aralık’ta Onedio Youtube hesabında yayınlandı.
Influencer, marka ve ajans iş birliklerini teşvik etmek amacıyla düzenlenen INFLOW Awards töreni, komedyen ve oyuncu Eser Yenenler’in sunumuyla gerçekleşti. Marka ve ajansların yarıştığı törende 26 farklı kategorideki ödüller sahiplerini buldu. Halk oylaması kategorisinin kazananları ise, yayınla eş zamanlı olarak Panoffect’in şehrin farklı noktalarında konumlandırdığı 23 dijital ekrana yansıdı.
Halk oylamasıyla belirlenen En İyi Youtube Influencer’ı ödülünü Danla Bilic, En İyi Instagram Influencer’ı ödülünü Damla Altun, En İyi Twitch Influencer’ı ödülünü Kendine Müzisyen ve En İyi Tiktok Influencer’ı ödülünü Cemre Solmaz aldı.
INFLOW Awards’20
En İyi Sosyal Sorumluluk Influencer Kampanyası: Boşa Harcama
Marka: Fairy
Ajans: 4129Grey
Influencer: Refika Birgül
En İyi Moda Influencer Kampanyası: Trendyolmilla Influencer Kapsül Koleksiyonları
Marka: Trendyol
Ajans: -
Influencer: Meriç Küçük, Damla Altun, Duygu Özaslan, Berkcan Güven, Elvin Levinler
En İyi Sağlıklı Yaşam Influencer Kampanyası: Wasa Pazar Geliştirme Projesi
Marka: Wasa
Ajans: Creatorden
Influencer: Nilay Keçeci, Simla Canpolat, Yusuf Adem Uzun
En İyi Gastronomi Influencer Kampanyası: Bosch Ev Aletleri En Güzel Evde
Marka: Bosch Ev Aletleri
Ajans: Montent
Influencer: Şemsa Denizel, İdil Yazar, Arda Türkmen
En İyi Oyun Influencer Kampanyası: İstanbul Tavla Turnuvası
Marka: Atolye Games
Ajans: Atolye Grup
Influencer: Cedi Osman, Burcu Esmersoy, Merve Oflaz, Alex de Souza, Fernando Muslera
En İyi Seyahat Influencer Kampanyası: Turkcell’le Türkiye #ÇokÇekici
Marka: Turkcell
Ajans: Mindshare & HumanZ Turkey
Influencer: Miray & Tolga (@keyifliyim), Nida Erdem (@bitmeyenkesif), Mücahit Muğlu
En İyi Teknoloji Influencer Kampanyası: Alper Rende ile Kaçış PUBG Edition
Marka: PUBG
Ajans: 51 Dijital & Dimi Reklam
Influencer: Alper Rende
En İyi Telekomünikasyon Influencer Kampanyası: Hayatım Benim Koleksiyonum x Dijital Koleksiyonerler
Marka: Oppo
Ajans: Karbonat
Influencer: Enfal Diner, Deniz Karasu, Murat Dağaslan, Kerimcan Akduman, Sefa Yamak, Koray Özpalamutçu, Umut Eker, Hakan Kurtaş, Didem Soydan, Uraz Kaygılaroğlu
En İyi Kriz Yönetimi Influencer Kampanyası: #iyikalpliol
Marka: Simple
Ajans: PR House
Influencer: Aslı Bekiroğlu
En İyi Ulaşım Araçları Influencer Kampanyası: Renault CLIO Influencer Klişelerine Karşı
Marka: Renault Clio
Ajans: Geometry Istanbul
Influencer: Serdar Kuzuloğlu, Doğan Kabak, Nursena-Ayşenur Yılmaz, Fahir Talib, Ahmet Aksöz & Karya Çandar (@ahmetkarya), Aslı İnandık
En İyi Ebeveyn & Çocuk Influencer Kampanyası: Evdeysek Yekta Kopan ile Masal Saati
Marka: Sek
Ajans: Ingage Media, Icm Turkey
Influencer: Yekta Kopan
En İyi Güzellik & Bakım Influencer Kampanyası: Rexona Stay Fresh Kampanyası
Marka: Rexona
Ajans: PR House, Proset
Influencer: Sude Alkış
En İyi FMCG Influencer Kampanyası: Nescafe Xpress Şekersiz Lansmanı
Marka: Nescafe Xpress
Ajans: CreatorDen, Roy+Teddy
Influencer: Berkcan Güven, Anıl Berk Baki, Bilgesu Işık, Elvin Levinler, @kedimari, Berk Keklik
INFLOW Özel Kategori Kazananları Listesi:
En İyi Yükseliş Gösteren Influencer: Cemal Can Canseven
En İyi Micro Influencer: Bilge Yenigül
En İyi Omni-Channel Influencer: Orkun Işıtmak
En İyi Celebrity Influencer: Pelin Akil Altan
En İyi Komedi Influencer’ı: Berk Keklik
Odeabank’ın katkılarıyla: En Kreatif İçeriğe Sahip Influencer: Rachel Araz Kiresepi
En İyi Influencer Pazarlama Ajansı: 51 Digital
Influencer Pazarlamasını En İyi Kullanan Marka: Trendyol
Yılın Influencer&Marka İşbirliği: Şeker Hakkında Her Şey
Marka: Sanofi
Ajans: Refika’nın Mutfağı
Influencer: Refika Birgül