Sayın DÜNYA okurları, Gümrükler Genel Müdürlüğü Referans Fiyat konusunda önemli bir düzenleme yapmış ulunuyor.
Gerçi Genel Müdürlük; referans fiyat bilgilerini, “..gümrük idareleri tarafından ithal eşyasının gümrük kıymeti olarak kullanılmayan, ancak kıymet tespitinde gümrük idaresinin beyanın gerçekliği ve doğruluğu konusunda yapılacak incelemede faydalanılan verilerdir..” şeklinde tanımlıyor ama pratikte idarelerde yapılan uygulama inceleme olsun yada olmasın birebir uygulanıyor. Mükellefler de dava açma yoluna gidiyor. Kazanan firmaların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Dolayısıyla idare üzerine bir yük bindiği de aşikârdır.
Son düzenleme ile; 8 Mayıs 2020 tarihinde yürürlüğe giren "İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile Kıymet Veri Bankası’nda da yayımlanan, çeşitli GTİP’lerdeki kabuklu/kabuksuz bademler ve cevizler, muz (plantain dahil) (taze veya kurutulmuş), çay ve ayçiçeği tohumu kayda alınmak suretiyle gözetime tabi tutulduğundan söz konusu eşyaya ilişkin referans/veri fiyat uygulaması kaldırılmış bulunuyor.
Ayrıca, Kıymet Veri Bankası’nda “Tarım Ürünleri” başlığı altında yayımlanan ve sadece %1 KDV'ye tabi 1206.00.10.00.00 GTİP'li "Tohumluk Olanlar" tanımlı eşya ile sadece %8 KDV'ye tabi 1801.00 alt pozisyonunda yer alan kakao cinsi eşyaya ilişkin referans fiyat uygulamasının da kaldırılmış bulunuyor.
Keza, bir diğer yeni uygulama daha yürürlüğe girmiş bulunuyor. Kıymet Veri Bankası’nda petrokimyasal ürünler başlığı altında yayımlanan, Alçak Yoğunluk Polietilen cinsi eşya İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ kapsamında gözetim uygulamasına tabi olduğundan, Kıymet Veri Bankası’nda petrokimyasal ürünler başlığı altında yayımlanmayacaktır.
Anlaşılan o ki, bu uygulamalar “emsal teşkil etme” bakımından da önemli olabilir. İthalat yapan firmaların bir tarafı ile memnun olabilecekleri bu uygulamanın pratikteki resminde ne gibi durumlarla karşılaşılacağı doğrusu merak konusudur.