Putin Türkiye’de, iş dünyasının korkusu Libya

Jale ÖZGENTÜRK Ekonomi Fısıltıları

Bugün Türkiye’nin önemli bir konuğu var. Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin.
Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın doğal gazını Karadeniz’in altından borularla Avrupa’ya taşıyacak TürkAkımı Boru Hattı’nın açılış seremonisine katılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuğu olacak Putin’in gelişi iki ülke ilişkileri açısından yine çok önemli bir döneme denk geldi.

Bilindiği gibi iki ülke arasındaki soğuk rüzgarlar 2015 yılında düşürülen Rus jeti ile başlamış, yaptırımlarla zor bir dönem yaşanmıştı.

O dönem Rusya’da yıllardır önemli bir yer edinen Türk şirketleri ciddi bir kırılma yaşamış, özellikle Moskova’yı yeniden inşa eden Türk müteahhitleri şantiyelerine polis baskınları yemiş, ihale alamaz hale gelmiş birçoğu ülkeden çıkmak zorunda kalmıştı.

Ancak Erdoğan ve Putin arasında üç yılda sık sık yapılan görüşmeler ve diplomasi atağı ile ilişkiler yeniden ısınmıştı. İki yıldır da iyi haberler gelmeye başlamıştı.

Yakın zamanda Rönesans 1.5 milyar doların üzerinde sağlık alanında inşaat yatırımı alırken ihaleler de Türk şirketlerine açılmıştı.

İlişkilerin düzeldiğinin en önemli kanıtı ise bugün ilk gaz pompalanacak TürkAkım boru hattı oldu.

TürkAkım Rusya’dan çıkıp Karadeniz’i boydan boya geçen ve Ukrayna’yı bypass ederek Marmara’ya giriş yapan bir doğalgaz boru hattı. Buradan Bulgaristan’a bağlanıyor. Buradan da Avrupa’ya enerji sağlamayı hedefliyor.

Güney Akımı projesinin 2014’te iptal edilmesinden sonra ortaya çıkan bu hat projesi de Rus jetinin düşürülmesi üzerine 2014’te askıya alınmış, ilişkilerin normale dönmeye başladığı 2016’dan sonra yeniden başlamıştı. Gazprom ve Botaş’ın gerçekleştirdiği hat 11.4 milyar Euro’ya mal oldu. İşte bu hattan ilk gaz yarın pompalanacak.

Açılış seremonisinden sonra ise iki başkan bir araya gelecek. Masada ise yine çok önemli bir kriz var. Bugünlerde uluslararası diplomasinin en önemli sorunlarından biri Libya. Türkiye ile Rusya, Libya konusunda da karşı saflarda yer alıyor. Türkiye ise bölgeye asker göndermeye başlamış durumda.

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrasya Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Rusya ile iş yapan iş insanlarının görüşmeyi heyecan beklediğini söylüyor. İki yıldır Rusya’da Türk yatırımcıların yeniden ilgi görmeye başladığını hatırlatan Savaşır, şunları söylüyor:
“İnşaatta daha çok Çinli yatırımcıların taşeronluğu olsa da Türk şirketlerinin işleri açıldı. Sıra fabrika yatırımlarına geliyordu. Bir süredir ağırlıklı oto yan sanayi olmak üzere şartları araştıran Türk yatırımcılar var. Beko, Eczacıbaşı gibi büyük yatırımcılar da ihracat ağırlıklı üretim yapmaya devam ediyorlar.”

İki ülke arasında ilişkiler düzeliyor gibi olsa da 2018 rakamlarına göre ticaret hacmi sadece 25,7 milyar dolar. Bunun sadece 3.4 milyar doları Türkiye’nin yaptığı ihracat, 22.3 milyar doları ise ithalat. Yani ciddi bir dış ticaret açığı söz konusu. ABD ile olduğu gibi bu ülke ile de 100 milyar dolar dış ticaret hedefi var.

Rusya’daki iktidar yanlısı basında Türkiye’ye karşı tansiyon düşük. Provakatif konuşmalar yok. En azından bu yüreklere su serpiyor.

Libya krizi nasıl çözülecek? İş dünyası merakla bekliyor!

YENİ FAZIL SAY’LAR GELİYOR

Haftanın son günü boğazda yenilenen ve iş dünyasının toplantılarına yeni mekan olan Halas yatındaydık. Gurur ve umut veren bir projeyi konuştuk. Çağdaş Eğitim Vakfı’nın (ÇEV) 2009 yılında bir grup gönüllüyle başlattığı Genç Yetenekler Projesi bu.

Başta Berrin Yoleri olmak üzere bugün sayıları 37'yi bulan çoğu iş dünyasından gönüllüler kültür ve sanat alanında Türkiye’yi yurtdışında temsil eden üstün yetenekli genç müzisyenlerin eğitimlerine destek oluyor. Bu gençlerin dünyada parlayan yıldızlar olmaları için gerekli imkanları sağlamayı hedefliyor.

Halas yatında yaşları 10 ile 26 arasında değişen işte bu genç yeteneklerle tanıştık. ÇEV her yıl aralarında Fazıl Say ve İbrahim Yazıcı'nın da olduğu kıymetli bir jüri tarafından bu yetenekleri seçiyor. Gerçekten olağanüstü yetenekli bu gençlerin her biri Türkiye, ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerinde bursla müzik eğitimlerine devam ediyor.

Küçük bir konser de veren bu genç yetenekler, 13 Ocak'ta İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde bir konser verecek. Ünlü keman sanatçısı Ayla Erduran onur konuğu olacak. Konserde New York'ta düzenlenen Young Artist Guild yarışmasını kazanan ÇEV bursiyeri çello sanatçısı Cemal Aliyev de solist olarak performans sergileyecek. İngiliz keman sanatçısı Charlie Siem de genç müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşacak.

Odağımız çocuk QNB Finansbank, üç yıldır genç yeteneklerin en önemli sponsorlarından biri. Toplantıya katılan Genel Müdür Ömer Aras, bu projeyi çok ilgiyle desteklediklerini söylüyor. Ana odak noktalarının ise çocuklar olduğunu anlatıyor. “Çocukları odak alan sanat, matematik alanlarında projeleri destekliyoruz, destekleyeceğiz” diyor.

Yeni dünya düzeninde ülkelerin gücünü silahtan çok kültür ve sanat gösteriyor. Yeni Fazıl Say’ların önünü açacak bu proje gerçekten umut veriyor!

Tüm yazılarını göster