PPK’dan faiz artışı gelecek mi?

Önceki hafta kadar olmasa da, geçen haftayı da piyasa hareketlerinin ve döviz fiyatlarının gölgesinde geçirdik. Kurlardaki yükseliş, doğal olarak bireylerin ve şirketlerin algılarını, beklentilerini ve sonraki hamlelerini önemli ölçüde etkiliyor. Bunu cuma sabahı açıklanacak olan tüketici güven endeksinde göreceğiz.

Tüketici güven anketleri, doğrudan kurlardaki yükselişi ölçen bir araç değil. Bununla birlikte kur hareketlerinin bireylerin kendi ekonomik durumlarını ve ekonomiye ait beklentilerini etkilediğini biliyoruz. Bu nedenle cuma sabahı gelecek olan tüketici güveninde önceki aya göre ciddi bir iyileşme görmeyeceğimize kesin gözüyle bakabiliriz. Son açıklanan temmuz ayı tüketici güveni önceki yılın yüzde 7,8 üzerinde, haziranın yüzde 2,7 altında, 60,9 puan seviyesinde gelmişti.Bugün cumadan başladık ama şimdi bugüne dönelim. TÜİK, bu sabah 10:00’da temmuz ayı konut satış verilerini açıklayacak. Haziran’da olduğu gibi temmuzda da güçlü bir satış verisi gelecek. Ancak son haftalarda kredi faizlerinde ve geri ödemesiz dönemlerde yapılan değişikliklerden sonra, konut satışlarındaki patlamanın geride kaldığını göreceğiz. Önümüzdeki aylarda daha mutedil veriler göreceğiz. Bu, son iki ayda aşırı yükselen konut fiyatlarında da bir gerileme görebileceğimize işaret ediyor.Bu sabah 11:00’de temmuz bütçe sonuçları gelecek. Yılın ilk yarısında COVID-19 etkilerini hafifletmek ve mali yardımları finanse etmek için yüklü bir bütçe açığı vermiştik. Kalan aylarda bu ivme hafifleyecek ve ilk 6 aydaki kadar açık vermeyeceğiz. Türkiye kamu maliyesinin pek çok ülkeye göre sağlam olduğu bir ekonomi. Ancak yine de yılbaşındaki hedeflerin oldukça üzerinde bir bütçe açığı vereceğiz.

Haftanın en önemli gelişmesi perşembe günü saat 14:00’te açıklanacak olan PPK faiz kararı. Merkez Bankası son iki haftada piyasadaki TL likiditesini azaltan ve TL faizini artıran hamleler yaptı. Şimdi bunu politika faiz artışı ile pekiştirip pekiştirmeyeceği konusunda bir fikir birliği yok. Ancak mevcut oranı koruma eğilimi bir parça daha ağır basıyor izlenimi var.

Hafta içinde reel sektöre yönelik iki veri alacağız. Biri haziran ayı yatırım teşvik verileri, diğer ise temmuz ayında kurulan ve kapanan şirket verileri. Her ikisinde de güçlü bir yükseliş görme potansiyeli var.

YURT İÇİ

Pazartesi 10:00 Temmuz ayı konut satışları
Pazartesi 11:00 Temmuz ayı bütçe gerçekleşmeleri
Salı 17:00 Haziran ayı yatırım teşvik verileri
Perşembe 14:00 PPK faiz kararı
Cuma 10:00 Ağustos ayı tüketici güven endeksi
Cuma 10:00 Temmuz ayı kurulan ve kapanan şirketler

Tüm yazılarını göster