Geçen hafta piyasalar coronavirüs ve merkez bankalarının faiz kararları etrafında şekillendi. Haftanın son günlerinde ise gündem İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni terk etmesi ve Euro Bölgesi'nin durma noktasına gelen ekonomik büyümesiydi.
Geçtiğimiz hafta İngiltere resmi olarak AB dışına çıktı. İngiltere artık karar alma süreçlerinde yer almayacak ama geçiş süreci boyunca bazı haklarını kullanmaya devam edecek. Son çeyrekte sadece binde 1 büyüyen Euro Bölgesi son 6 yılın en yavaş performansını sergilemiş oldu. Fransa ve İtalya ekonomileri son çeyrekte küçüldü.
Bu haftanın gündemini Ocak ayı PMI verisi ve enflasyon göstergeleri belirleyecek. Enflasyon tarafında bir sürpriz beklenmiyor. Dün sabah açıklanan PMI verisi ise uzun süre sonra ilk kez yüzleri güldürdü.
Satınalma yöneticileri endeksinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olan PMI, imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların yeni siparişler, tedarikçi teslimat hızı, stoklar ve istihdam alanlarındaki anket sorularına verdiği yanıtlar ile türetilen bir endeks. ABD ve Singapur hariç, belli başlı 30 civarında ülkede IHS Markit isimli İngiltere merkezli bir şirket tarafından yürütülüyor. Türkiye de bu ülkelerden biri ve anketin bizdeki süreçleri İstanbul Sanayi Odası işbirliği ile devam ediyor.
PMI’nın bence en güzel yönü, Sanayi Üretim Endeksinin bir öncü göstergesi olması. Biliyorsunuz, büyümenin en iyi işaretlerini sanayi üretim endeksinin seyri verir. İşte sanayi üretim endeksinin seyrini de önceden işaret eden veri PMI’dır. Örneğin PMI’nın yükselmesi, birebir ve aynı oranda olmasa da sanayi üretiminin de (yıllık bazda) artacağını gösterir.
Endeksin 50’nin altında değer alması, sanayide daralmaya; 50’nin üzerinde değer alması ise büyümeye işaret eder. Türkiye PMI en son Mart 2018’de 50’nin üzerinde bir değer almıştı. Nisan 2018’de 50’nin altına düşen endeks tam 21 ay boyunca 50’nin üzerine çıkamadı. Geride bıraktığımız 21 ay içinde gördüğü en düşük düzey Eylül 2018’deki 42.7; en yüksek düzey Ekim 2019’daki 50 oldu. Endeks son dört aydır hep 49-50 aralığında seyretti.
Dün sabah açıklanan Ocak ayı verisi PMI’ın 21 aylık daralma evresinin sona erdiğini gösterdi. 51,3’e çıkan endeks, sanayide büyüme işareti vermeye başladı.
Bu iyileşmenin işaretlerini geçen haftalarda açıklanan Ocak ayı reel kesim güven endeksinde almıştık. Yıllık bazda 6 aydır yükselen reel kesim güven endeksi, sanayi sektöründeki güvenin iyileşmeye başladığını teyit etmişti. Reel kesim güveni Kasım, Aralık ve Ocak aylarında 2018 başındaki seviyelerine yükselmişti. Perakende, hizmet ve inşaat gibi sanayi ile farklı boyutlarda ilişkili sektörlerin güven endekslerinde de ciddi gelişmeler olmuştu.
PMI’da artış olması elbette gülümseten bir gelişme. Ama asıl mutlu edecek olan şey, sanayi sektörlerinin büyüyerek hızla istihdam yaratması olacaktır.
Yurt içi Veriler
Pazartesi 10: Ocak ayı enflasyon verileri
Salı 10: 2019 Nüfus verileri
Yurt dışı Veriler
Pazartesi 18: ABD Ocak ayı İmalat ISM verisi
Çarşamba 5: Çin Ocak ayı PMI