PMI yataya geçti

Nisan 33,4’e inerek en düşük değerini gören PMI endeksi, art arda 3 aylık yükselişten sonra Temmuz’da 56,9 puan ile son 112 ayın zirvesine çıkmıştı.

Bu sabah İSO tarafından açıklanan Ağustos verilerine göre endeksi beklediğimiz gibi hafif bir gerileme ile, 54,3 puana indi.

Kısa bir hatırlatma: Endeksin 50’nin üzerinde olması üretimde artışa, altında olması üretimde gerilemeye işaret ediyor. Temmuz’dan Ağustos’a gerilemesi ve yine de 50’nin üzerinde kalması, üretimde artışın devam ettiği ama önceki ay kadar artış olmadığı anlamına geliyor.

Yeni siparişlerde, istihdamda ve daha kısıtlı olarak ihracat siparişlerinde artış kaydedilmesi önümüzdeki aylar için pozitif işaretler. Hatta yeni siparişlerin son 2,5 yılın en yüksek değerine ulaşması sevindirici. Ancak ;

· 10 sektörün 6’sında yeni siparişlerin arttığını, 4’ünde gerilediğini

· 10 sektörün 5’inde ihracat siparişlerinin artığını, 5’inde gerilediğini de not etmek gerekiyor.

PMI anketinin kapsadığı 10 sektörden 7’sinde üretim artışı yaşanırken, 3’ünde düşüş oldu. Üretimin en çok arttığı sektörler kara ve deniz taşıtları, makine ve ana metal sanayii oldu. Giyim, metal dışı mineraller ve ağaç-kağıt ürünlerinde ise üretim önceki aya göre geriledi. Önceki ay gerileyen gıda ve deri üretimi de yeniden artışa geçti. Genel trend anlamında, metal, makine ve kara-deniz taşıtları iyi bir momentum yakalamış durumda.

Öte yandan bazı ülkelerin PMI değerleri ise şöyle gerçekleşti.

Artık küresel çapta, toplu PMI artış döneminin de sonuna geldik. Bazı ülkelerde artışlar devam ederken, bazılarında gerilemeler yaşandı.

Türkiye için önümüzdeki aylarda PMI endeksinde genel olarak 50’nin üzerinde ama yatay bir seyir görebiliriz.

Tüm yazılarını göster