PMI, 112 ayın zirvesinde

Az önce İstanbul Sanayi Odası Temmuz ayı PMI endeksini açıkladı. Her ayın ilk günü açıklanan PMI endeksi, Kurban Bayramı nedeniyle bugüne kalmıştı. Önceki günlerde açıklanan diğer ülkelerin verilerinde genel olarak yükseliş hareketinin devam ettiğini gördük. Türkiye’de de benzer bir durum var.

PMI, Mayıs ve Haziran’dan sonra Temmuz ayında da yükselişine devam ederek 56,9’a ulaştı. Bugünkü verinin birkaç açıdan altını çizmemiz gerekiyor. 

Birincisi endeksin peş peşe üç aydır yükseliyor olması. Nadir görülen bu durum, sanayide büyümenin istikrar kazanması açısından önemli.

İkincisi endeksin son 112 ayın en yüksek düzeyine çıkmış olması. Bu, dokuz yıldan uzun bir süre demek.

Üçüncüsü endeksin Haziran’dan sonra Temmuz’da da 50’nin üzerinde değer alması. Bu, yılın üçüncü çeyreğinde sanayi sektörünün ve muhtemelen ekonominin genel olarak büyüme performansının iyi geleceğine işaret ediyor.

Ama daha da önemlisi Haziran verisi önceki aylarda biriken talebin desteğiyle artış gösterirken, Temmuz’da bu etkinin azalmış olmasına rağmen yükselişin devam etmiş olması.

Alt detaylar incelendiğinde, stoklarda son dört ayın en sert düşüşü olması, on sektörün sekizinde üretimin, dokuzunda istihdamın artması artı hanesine yazılması gereken önemli gelişmeler arasında. On sektörün yedisinin PMI değeri yükselirken üçü düştü. En güçlü durumda olan sektörler kimya, plastik ve makine sektörleri iken, tekstil, gıda ve giyim sektörlerine ait PMI değerleri 50’nin altında seyrediyor. Sektörlerin yarısında yeni ihracat siparişlerinin artmaması ihracatımız üzerinde soru işareti doğuran bir gelişme.

ABD ve Euro Bölgesi verilerinin Şubat ayından beri ilk kez 50’nin üzerine çıkması, JP Morgan tarafından açıklanan küresel PMI verisinin 50,3 ile son 6 ayın zirvesine çıkmış olması sanayide küresel toparlanma adına anlamlı birer gösterge. Çin verisi son 10 yılın zirvesine yaklaşırken, Brezilya ise şimdiye kadarki en yüksek PMI değerine ulaştı.

Tüm yazılarını göster