Plastik Sektörü, İkinci 500’de Ağırlığını Arttırıyor…

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI

Plastik Sanayicileri Derneği’nin (PAGDER) İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayınlanan “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2019 yılı listesine ilişkin yaptığı değerlendirmeye göre İkinci 500 Büyük arasında plastik sektörünün ağırlığı artış gösterdi.

NACE koduna göre plastik sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı 22’den 25’e yükseldi.

Edindiğim bu bilgiler bağlamında, Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesini plastik sektörü açısından değerlendirmesini rica ettiğim PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “NACE koduna göre plastik sektöründe faaliyet gösteren ve ikinci 500 listesinde yer alan plastik sanayisi kuruluşlarının geçen yıl en çok vergi öncesi dönem kârında sıkıntı yaşadığını gözlemliyoruz” dedi.

Sektör ihracatla büyüdü!

Sözlerine devam eden Gülsün; “Verilerini şeffaf olarak paylaşan sektör mensuplarımız üzerinden yaptığımız analizlerde ihracatın 2018 yılına kıyasla %80’nin üzerinde arttığını görüyoruz. 2018 yılının ikinci yarısında sert bir şekilde hissedilen kur şoku işletmeleri, iç pazardan ziyade ihracata odaklanmaya ve bu yolla kur riskini azaltmaya yönlendirmiştir. Bu kapsamda işletmelerimizin dolar bazında ciro kaybına uğradığı bu dönemde ihracat önemli bir çıkış yolu sağlamıştır. İkinci 500’de yer alan plastik işletmelerinin toplam plastik sektörü ihracatından aldıkları payın neredeyse ikiye katlanarak %3,7’ye ulaştığını görüyoruz. Bu dönemde hem 2018 hem 2019 yılında listede yer alan ve verilerini paylaşan sektör mensuplarımızın üretimden satışları %7.1 artış göstermiştir.

Her ne kadar bu artış önemli bir oranda olsa da kurdaki artışı göz önünde bulundurarak üretimden satışları dolar bazında değerlendirdiğimizde %9,1 oranında bir daralma yaşandığını gözlemliyoruz. İşletmelerimizin cirolarının ve karlılıklarının döviz bazında da artması uluslararası arenada rekabet güçlerini arttırmaları için önem arz etmektedir” dedi.

Karlılık hızla eriyor!

İkinci 500 listesinde yer alarak verilerini şeffaf bir şekilde paylaşan plastik sektörü işletmelerinin faiz, amortisman ve vergi öncesi karının (FAVÖK) TL bazında %22,5 dolar bazında ise %34,2 gerilediğinin altını çizen Gülsün: “İşletmelerimizin ciro artışına rağmen FAVÖK’te yaşanan düşüş operasyonel maliyetlerin tüketiciye aynı oranda yansıtılamadığını da göstermektedir. Bunun başlıca sebebi ise plastik hammadde fiyatlarının dövize endeksli olması ve yukarı yönlü kur hareketlerinin maliyetleri arttırması öte yandan daralan iç piyasa sebebiyle bu maliyet artışının aynı oranda yansıtılamamasıdır.

Sektörün girdi maliyetlerinin kontrol altına alınarak, karlılığın arttırılmasının hem plastik sektörü hem sektörümüzün girdi sağladığı 30’dan fazla sektör için elzem olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor” dedi.

1969 yılında kurulan sektörün en köklü STK’sı olarak İSO İkinci 500 listesinde 10 üyelerinin bulunduğunu belirten Gülsün: “Listede yer alan tüm üyelerimizi tebrik ediyor, gelecek yıllarda plastik sektörünün daha iyi noktalara gelmesi adına bu işletmelerimizin katkılarını çok önemsiyoruz” dedi.

Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 listesinde yer alan PAGDER üyeleri ise şunlar;

Değerli okurlarımız; katma değer yaratarak ülkemiz ekonomisine, istihdamına önemli katkıları olan plastik sektöründe faaliyet gösteren PAGDER üyesi firmalarımızın başarılarını kutluyor , sektöre, üyelerine her platformlarda destek verdiğine tanık olan biri olarak PAGDER yönetimine ve değerli başkanı Selçuk Gülsün’e de teşekkür ediyorum.

Tüm yazılarını göster