ABD - Çin - faz - 1 anlaşması “Fikri mülkiyet haklarının korunması”, “teknoloji transferini zorlayan uygulamalar” ve “tarım ürünü ithalatı” konularındaki pazarlıkların uzaması nedeniyle sene sonuna kadar yetişmeyecek.
Buna rağmen küresel risk iştahında endişe verici bir bozulma yok. ABD’nin 15 Aralık’ta devreye girecek ilave yaptırımları erteleyeceği sinyali ve Çin’in ABD müzakere heyetini görüşmelerin devam etmesi için Pekin’e davet etmesi piyasalardaki oynaklığı düşürüyor.
Büyümenin yavaşlaması Hong Kong ile ilgili yasa tasarısına rağmen Çin’i müzakere masasında tutmaya zorluyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi, cuma günü eski- ABD-devlet- bakanı Kissinger ile yaptığı görüşmede “ticaret savaşını önlemek için aktif olarak çalışmaya devam edeceklerini” söyledi.
Aynı kararlılık Başkan Trump’ta da mevcut. 2020 Kasım’ındaki başkanlık seçimlerine Çin ile anlaşma yaparak gitmek isteyen Trump, masadan kalkan taraf olmak istemiyor. Bu nedenle ticaret müzakerelerini sürdürmek için bir heyeti Çin’e göndermesi bekleniyor.
Geçen hafta yaşanan gelgitlere rağmen piyasalar halen ABD - Çin arasında faz - 1 anlaşmasının 2020’nin ilk çeyreğinde imzalanacağını tahmin ediyor. Bu senaryo Hong Kong ile ilgili tasarının yasalaşmasına rağmen bir yaptırım uygulanmaması ve ABD’nin 15 Aralık’ta devreye alacağı yeni gümrük vergisi artışlarını erteleyeceği varsayımlarını da içeriyor.
ABD ve Çin’in Thucydides tuzağına yakalanmadığı bu senaryoda küresel piyasalardaki yükselişin devam edeceğine inanıyoruz. ABD, Avrupa ve Japonya PMI endekslerinin dipten dönüş sinyalleri vermesi ve geçmişe göre çok daha düşük faiz oranlarına rağmen fiyat kazanç oranlarının tarihsel ortalamalar civarında olması piyasalardaki yükselişin devam etmesini destekliyor.
Türkiye varlıkları için olumlu görüşümüzü koruyoruz. ABD yaptırım riskinin azalması ve ekonomideki intizamlı düzeltme son iki haftada gelişmekte olan piyasalardaki satış dalgasından Türkiye’nin pozitif ayrışması için yeterli gerekçeyi sağladı. Benzer eğilimin devam etmesini bekliyoruz. Kötü havada daha az değer kaybedeceğiz. İyi havada daha çok değer kazanacağız.
ABD – Çin anlaşmasının gecikmesi büyümeye duyarlı Asya ve Güney Amerika piyasalarını olumsuz etkiler. ABD – Çin büyümesine duyarlı olmayan Türkiye varlıkları sıcak ticaret savaşı nedeniyle küresel risk iştahının bozulmadığı bir senaryoda Fed’in faiz indirim beklentisiyle gelişmekte olan piyasalardan pozitif ayrışabilir.