OYAK, Afrika’nın volkanik taşına yatırım planlıyor

KERİM ÜLKER Perde Arkası

Türk şirketlerinin 2018’e ilişkin yürüttüğü satın alma operasyonlarında en önemli işlemlerden birini OYAK Grubu gerçekleştirmişti. Avrupa’nın en eski ve köklü çimento markalarından Cimpor ile masaya oturan OYAK Grubu, firmanın Portekiz ve Cape Verde’deki işlerini bünyesine katmıştı. İlk fabrikası 1894 yılında kurulan Portekiz’in pazar lideri üreticisi Cimpor, yaklaşık 6.5 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip. Cimpor’un Portekiz’de yerleşik 3 entegre çimento fabrikası, 2 çimento öğütme tesisi, 15 agrega ocağı, 43 beton tesisi, 2 harç fabrikası ve bir paketleme terminali bulunurken, Cape Verde’de de iki katkı maddesi ocağı, üç beton tesisi ve bir terminali yer alıyordu.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞTÜ

Cimpor’un satış sürecinin üzerinden 2 yıl geçmeden OYAK, Cape Verde’deki işleri büyütme kararı aldı. Afrika’nın en batısında yer alan ve Yeşil Burun Adaları olarak bilinen Cape Verde’ye giden OYAK Çimento-Beton-Kağıt Grubu Başkanı Suat Çalbıyık, ülkenin Başbakanı Ulisses Correia e Silva ile görüştü.

Cape Verde Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada Başbakan Ulisses Correia e Silva, OYAK’ın volkanik ürünlere ilgi duyduğunu ifade etti. Silva, OYAK’ın çimento üretiminde kullanılan volkanik kökenli bir taş ocağına yatırım planladığını dile getirdi. Volkanik yapısıyla dikkat çeken Cape Verde ekonomisinin en önemli geçim kaynakları arasında Pozzolana adı verilen çimento üretiminde kullanılan silisli volkanik atıklar ilk sırada geliyor.

NATUREL’DEN GÜNEŞE 140 MİLYON LİRA:
Girişim Elektrik'in 4 şehirdeki 20 santralini satın aldı

Yenilenebilir enerji alanında son dönemde satışa yönelik ciddi bir hareketlilik var. Geçtiğimiz hafta Özyeğin Ailesi›ne ait Fina Holding’in Balıkesir’de Türkerler Holding’e ait Tekno Rüzgar Enerji şirketini satın almasının ardından bu kez de yenilenebilir enerjinin bir başka kolu olan güneşte önemli bir satın alma tamamlandı.

Naturel Yenilenebilir Enerji A.Ş, sektörün önemli oyuncularından Girişim Elektrik’in bazı varlıklarını aldı. Naturel, Girişim Elektrik’in 9 tanesi Nevşehir’de, 6 tanesi Yozgat’ta, 2 tanesi Bilecik’te ve 3 tanesi Afyon’da işletmede olan 20 güneş santralini alıyor.

Toplam kurulu gücü 22,35 MWp olan 20 adet santrali için Naturel şirketi, Girişim Elektrik’e 22.9 milyon dolar yani yaklaşık 140 milyon lira ödeyecek. Kurulu gücü yaklaşık 22 MW olan şirket böylece portföyünü yüzde 103 artırarak 44 MW’a çıkaracak.

1999 yılında kurulan Girişim Elektrik, 50’si mühendis 600’ün üzerinde çalışana sahip. 35 fakrlı ülkede proje yürüten şirketin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi ise Ramin Malek. aldı

Tüm yazılarını göster