Otomobil üretimi: İhanet ve cehalet aynı kapıya çıkar

Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ

Yazarken temel sabitlerimizden biri, “İşaret parmağınla başkalarını suçlarken, dikkat et üç parmağın da kendine dönüktür” diyen Hint atasözüdür. Bu söz bizim için, güzel anlatım aracı değil, yaşam biçimidir. Aynı şekilde halkımızın aklında süzerek bize iletilen ‘iğneyi kendime batırma’ öğüdü gibi…’Uzak Asya’dan gelen bir at başı gibi Akdeniz’e uzanan Anadolu’ insanlarının da ahlâki değerleridir paylaşılan sözler.

Yerli otomobil üretimiyle ilgili ilk yazımız, TOBB Genel Kurulu’nda ‘babayiğit’ arayışının dillendirildiği günün aynı haftasında yayınlandı. İkinci yazı, 1 Haziran 2017 günü,’Aşırı beklenti yaratmanın günahı ve yerli otomobil’ başlığını taşıyordu. Bir de Sakarya’da iş insanlarıyla yapılan toplantıdaki talepleri değerlendiren yazımızda dolaylı göndermeler yer aldı.
Üç yıldır gündemde olan konunun kazandırdığı düşünce çeşitliliğini ve tanıtım toplantısının yarattığı ‘mahallemizin ruhunu’da dikkate alarak diyoruz ki, yazdıklarımıza bugün de imzamızı atarız.

İki buçuk yıl önce 1 Haziran 2017 günü çıkan yazımda paylaştığım eğilimler ve dikkat edilmesini önerdiğim hususlar şöyle:
1 Geleneksel otomobil üretimindeki konsolidasyon kararları da dikkate alınmalı. Marka sayısı arttığı halde şirket sayısı azalıyor. Bu eğilimin etkileri göz önüne alınmalı.

2 Geleneksel otomobil üretiminde rekabet edebilir ölçek konusunda, 600 bin araç/yıl kapasite çokça telaffuz ediliyor. Eğer geleneksel otomobil üreteceksek, ‘rekabet edebilir ölçeğe’ dikkat edilmeli.

3 Otomobil üretiminde bir başka eğilim ‘hafifleştirme’. İster geleneksel olsun, ister hibrit ya da elektrikli otomobil üretilsin, hafifleştirme tasarımın esası olmalı.

4 Teknoloji otomobil üretimde ‘kalitede homojenlik’ yaratıyor; satış için ‘marka ve imaj’ ihtiyacı artıyor; bu eğilim de özenle değerlendirilmeli.

5 Bütün koşullara uygun üretim yapılsa bile satış için ‘platform yapılar’ etkili bir araç. Yeni platform yapıları içinde nasıl yer almamız gerektiği ve yatırım ihtiyacı da değerlendirme dışı bırakılmamalı.

6 Üç boyutlu baskı ve eklemeli üretim tekniklerindeki gelişmelerin orta ve uzun dönem etkileri fizibilite analizlerinde mutlaka yer almalı.

7 Platform yapıların otomobil üretimde belirlediği ‘talep odaklı ölçeklendirme etkileri’ analize dahil edilmeli.

Yazmanın en büyük erdemi, arkada belge bırakmasıdır. Belge, ‘… miş gibi yapma şark kurnazlıklarına’ fırsat vermez. Yazarken temel ilkemiz de net olmalı: Bir projeye ‘önyargı’ ile toptan karşı çıkmak ‘art niyetli ihanettir’. Konuyla ilgili ‘değer yaratma zincirinin’ bütünü hakkında bilgi sahibi olmadan fikir söylemek ise’iyi niyetli cehalet’... Sonuçta her ikisi de aynı kapıya çıkar: Kaynak israf ettirir.

Tüm yazılarını göster