Olmuksan International Paper Genel Müdürü Yılmaz Selçuk, “Ambalajlama nedeniyle meydana gelen gıda kaybı 20 milyar TL’ye ulaşabiliyor. Oluklu mukavva, gıda zayiatını engellemede en önemli ürünlerden biri olarak öne çıkıyor” diyor.
Olmuksan International Paper Genel Müdürü Yılmaz Selçuk, “Türkiye’de yıllık 53 milyon ton olan meyve ve sebze üretimi 110 milyar TL parasal değere karşılık geliyor ancak üretim-tüketim zincirinde kaybedilen ürün 30 milyar TL gibi yüksek bir meblağa ulaşıyor. Tedarik zincirindeki bu kayıp, yanlış ambalajlama ve soğuk zincirdeki kırılmadan kaynaklanıyor. Yanlış ambalajlama nedeniyle yaşanan kaybın ise yüzde 50’nin üstünde olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamlardan yola çıkacak olursak, ambalajlama nedeniyle meydana gelen kaybın 20 milyar TL gibi bir rakama karşılık geldiğini ifade etmek yanlış olmayacaktır” diyor.
1968 yılından bu yana oluklu mukavva ambalaj sektöründe faaliyet gösteren Olmuksan International Paper, bugün dünyanın en büyük kâgıt ve ambalaj üreticilerinden birisi.
Oluklu mukavvayı “çağın malzemesi” olarak tanımlayan Yılmaz Selçuk, “Kâğıt bazlı ambalaj malzemeleri ağaçlardan, yani tamamen yenilenebilir bir kaynaktan elde ediliyor. Kâğıt bazlı ambalajlar, yüzde 100 geri dönüştürülebilir olduğundan ve oluklu karton ambalaj malzemelerinin yüzde 80’den fazlası toplanarak geri dönüştürüldüğünden, işletmeler ve tüketiciler için en sürdürülebilir seçenek” yorumunu yapıyor.
Selçuk, oluklu mukavvadan yapılan taşıma ambalajlarının sunduğu avantajlar hakkında şu bilgileri veriyor:
Her alanda tasarruf sağlıyor
“Akıllı havalandırma sistemiyle nem direncine sahip olarak üretilen oluklu mukavva ambalajlar, gıda kaynaklı oluşan hastalık riskini azalttığı gibi limon ve mandalina gibi en hassas ürünler de dâhil olmak üzere meyvenin raf ömrünü 3 güne kadar artırıyor ve gıda zayiatını engellemede en önemli ürünlerden biri olarak öne çıkıyor. Lojistik açısından katlanarak saklanabilmesi ve yeri optimize edecek şekilde terzi usulü tasarlanabilme özellikleriyle hem depolama hem nakliye noktasında önemli bir tasarrufyaratabiliyor. İşletmeler açısından değerlendirildiğinde ise, oluklu mukavva iş gücünü azaltarak işletme maliyetlerini düşürürken, geri dönüşümü düzenli halde gerçekleşirse yüzde 50 enerjiden, yüzde 90 ise kimyasal madde gibi yan ürünlerden tasarruf edilmesini sağlıyor. Oluklu ambalajlar ayrıca, paketlenmiş ürünün takibini sağlamak üzere her türlü kodun basımı için ideal bir ambalaj olduğundan, tam izlenebilirlik sayesinde stok kaybını azaltıyor. Gelişmiş pazarlara ihracat genelde oluklu mukavvayla oluyor. Türkiye’de 2000 yılında 11.0 kg olan kişi başı yıllık oluklu mukavva tüketimi 2019 yılı itibarıyla 30 kg civarında. Avrupa’da ise kişi başı yıllık oluklu mukavva tüketimi 50 kg.”
Atık kağıtlar ekonomik öneme sahip
“Günlük yaşamımızda kullanıp attığımız her türlü kâğıt ve kâğıt ürünü atık kâğıt olarak adlandırılıyor. Atık kâğıtlar da fabrika atıkları, ilk kullanım atıkları ve son kullanım atıkları olmak üzere üç sınıfa ayrılıyor. Tüm atık kâğıtlar geri dönüştürülebilme özelliğine sahip olmaları sayesinde ekonomik öneme sahip oldukları gibi sürdürülebilirlik açısından da büyük öneme sahip. Atık kâğıtlar geri dönüştürüldüklerinde depolama alanı da azalıyor. EPA’nın (Environmental Protection Agency) verilerine göre, geri dönen her bir ton atık kâğıt, 2,4 m³ depolama alanının kazanılmasını sağlıyor. Kâğıt üretimi miktarına bağlı olarak geri dönüşüm de arttığından, ciddi boyutlarda alan kazanılırken, önemli sayıda ağaç kesilmekten kurtulmuş olacak.”
Hijyen ve sosyal mesafe odaklı çözümler
COVID-19 salgınıyla beraber en çok gündemde olan "hijyen" konusunu şirketin odak noktasına aldıklarını ifade eden Yılmaz Selçuk, şu bilgileri veriyor:
"Virüs bulaşma riskini aza indirecek ve müşterilerin hayatlarını kolaylaştıracak ürünler sunmak için harekete geçtik. Bu doğrultuda tasarladığımız 'alışveriş sepetleri tutamakları', alışveriş sepetlerinde arabayı sürme kısımlarında her gün binlerce kişinin el temasında bulunduğu alandan virüs yayılma riskini azaltıyor. Bir diğer ürünümüz ise içinde bir aseptik torbayla kullanılabilen, üstten dolum ve alttan torbada bulunan musluk sayesinde boşaltım yapılabilen 20 litrelik 'Bagin Box' adlı kutular. Ayrıca 'hijyen' ve 'sosyal mesafe' odaklı iki yeni çözüm geliştirdik. Bunlardan ilki; restoran masaları, açık ofisler, okul sıraları gibi alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan masaüstü separatörler. Bir diğer ürün ise alan koruma paneli. Ayaklı oluklu mukavvadan yapılan panel, ihtiyaç duyulan alana göre uyarlanabiliyor."
Dolardaki dalgalanmaya alternatif çözümler üretiyoruz
"Girdilerimizin önemli bir kısmını yerli üretim geri dönüşümlü kâğıt ve ithal kraftliner kâğıt oluşturuyor. Her iki cins kâğıt maliyetlerinde de yılbaşından bu yana önemli dalgalanmalar yaşandı. Dolarda yaşanan dalgalanma sektörümüzü zorlasada alternatif çözümler geliştirerek ve farklı pazarlarla satış kanallarına odaklanarak süreci dengelemeye çalışıyoruz. Ülkemizde endüstriyel ormanlar olmadığından sadece geri dönüşümlü kâğıtlar üretilebiliyor. Hurda kâğıdın toplanıp ekonomiye kazandırılmasını sektörel anlamda çok önemsiyoruz. Ekonomimiz ve gezegenimizin sürdürülebilirliği açısından, hurda kâğıt toplama oranının artması, kaynağında ayrılarak toplama ve ayrıştırma yapılması konuları öncelikli."