O solunum cihazının seri üretimine Sağlık Bakanlığı damgayı vuruyor

Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

SANAYİ ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Teknoloji Takımı Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’ı aradı:

Yoğun bakımda kullanılan solunum cihazını yerli olarak geliştiren bir startup var. O cihazın seri üretimi için nasıl bir yol izleyebiliriz?

Kacır, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Türkiye Teknoloji Takımı’nın mütevelli heyeti üyeleri arasındaydı.

Selçuk Bayraktar’la birlikte önce yerli yoğun bakım solunum cihazını geliştirdiği startup boyutundaki şirketi inceledi:

-Biosys Biyomedikal, 2012 yılında o dönemki adıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile Bilkent Cyberpark’ta kuruldu. TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı tarafından “Respiratör Terapi ve Ekipmaları”nın ileri Ar- Ge çalışmaları, endüstriyel üretim faaliyetleri için destekleniyor.

Bu bilginin ardından Biosys’i aralarında yoğun bakım doktoru ağabeyinin de bulunduğu 4 kişi ile kuran Cemal Erdoğan ile telefon görüşmesi yapıldı. Erdoğan, şu bilgiyi verdi:

-Ürettiğimiz 12 yoğun bakım solunum cihazı, 12 hastanede çalıştırıldı.

Cihazdan emin olmak için Sağlık Bakanlığı ile görüşüldü. Görüşme sonrası şu kanı oluştu:

- Cihazın çalışmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın da onayı olduğu anlaşılıyor.

Biosys Biyomedikal’in yoğun bakım solunum cihazının seri üretimi konusunda desteğe ihtiyacı vardı. Selçuk Bayraktar, ekibiyle birlikte Baykar’ın alt yapısının bu işe uygun olup olmadığına baktı:

- Biz burada İHA üretiyoruz. Yani, burası havacılık tesisi. Üretim alanlarımız yoğun bakım solunum cihazını binli adetlerde üretmeye uygun değil. 3-5 adetlik üretim de Korona salgını ortamında ihtiyacı karşılamaz.

Aselsan da seri üretime yer açıp açamayacağına bakarken, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) de devreye girdi. Cihazın seri üretimiyle ilgili tüm hakları üstlendi.

Kacır ve Selçuk Bayraktar’ın araştırmaları, Biosys kurucuları ile görüşmeleri sonrası ibre beyaz eşya, küçük ev eşyaları üreticisi bir firmanın üretim bantlarının uygun olacağına döndü.

Bu aşamada da ilk akla gelen Arçelik oldu. Arçelik, hızla konuyu inceleyip olumlu yanıtı verdi:

-Yerli olarak geliştirilmiş yoğun bakım ventilatörünün seri üretimi için elimizden geleni yapmaya hazırız.

Seri üretimin gündeme gelmesiyle birlikte Bakan Fahrettin Koca’nın da açıkladığı gibi Sağlık Bakanlığı yüksek miktarda siparişini verdi.

Selçuk Bayraktar da bu aşamada şirketleri destek için harekete geçirmek üzere kolları sıvadı:

-Baykar olarak Biosys’in yoğun bakım solunum cihazının üretimini desteklemek üzere 250 adet sipariş verdik. Cihazları devletimizin ilgili kurumlarına hediye edeceğiz.

Kampanyaya ilk desteği verenlerden biri Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün oldu:

-Aselsan olarak biz de yerli yoğun bakım ventilatöründen 250 adet almaya karar verdik. Ayrıca, yerli sağlık ekipmanı üretecek her firmaya teknoloji desteği vermeye de hazırız.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil de aynı yönde desteğini duyurdu:

-Biosys’in geliştirdiği yerli yoğun bakım ventilatörleri üretimi için biz de destek olmaya varız.

Kampanyaya destek veren şirketler arasında Roketsan, Tarnet ve Havelsan da hemen yerini aldı…

2012’de Bilkent Cyberpark’ta yola çıkan Biosys Biyomedikal, geçen 8 yılda yerli olarak geliştirdiği yoğun bakım ventilatörünü 12 adetlik pilot üretim aşamasına taşıyabildi.

Seri üretim fırsatını ancak korona salgını ile birlikte yakalayabildi…

20 bin Euro’luk cihazın 6 bin dolara üretimi gündemde TÜRKİYE Teknoloji Takımı Mütevelli Heyeti Başkanı, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’la Biosys’in yerli geliştirdiği yoğun bakım ventilatörü üretimine destek kampanyası ile ilgili konuştum:

-Biosys Biyomedikal kurucularını daha önceden tanıyor muydunuz?

-Hiçbir tanışıklığım yok. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Mehmet Fatih Kacır’ın konuyu gündeme getirmesi üzerine 2-3 telefon görüşmem oldu kendileriyle.

Kampanya başlatmasının nedenini açtı:

-Sağlık Bakanlığı zaten büyük sipariş verdi sanıyorum. Ancak, şirketler olarak bizim de yeni geliştirilen bir ürünü desteklememiz gerektiğini düşündük.

Başlattığı kampanya üzerine siparişlerin arttığını belirtti:

-Sağlık Bakanlığı’nın siparişi hariç, başlattığımız kampanya çerçevesinde verilen sipariş 1000 adedi buldu sanıyorum. Hepsi Sağlık Bakanlığı’na ve ilgili kuruluşlara bağışlanacak.

Cihazın fiyatıyla ilgili öngörüsünü paylaştı:

-Bu cihazın ithali 20 bin Euro’ya geliyordu. Şimdi yerlisi yaklaşık 6 bin dolara üretilebilecek. Üretim adetleri artınca belki maliyet daha aşağı da çekilebilir.

Kampanya sonrasında kendisini arayanların çok olduğunu bildirdi:

-Birçok şirket, “Biz de bu üretime destek olmak istiyoruz” diye beni arıyor. Biosys’i arayanlar da çok. Yurtdışından da arayanlar var.

Ardından şu noktanın altını çizdi:

-Ülkemizde solunum cihazı üreten başka firmalar da var. Örneğin Modül Mühendislik, mobil, yani ambulanslarda kullanılan solunum cihazını 56 ülkeye ihraç ediyor. Onlar da yoğun bakım versiyonu üzerinde çalışıyor.

Sonra şu eklemeyi yaptı:

-Biz yine de yoğun bakım ventilatörü seri üretimi için harıl harıl çalışıyoruz. Seri üretim Türkiye’nin ihtiyacını aşarsa, gerekirse ihraç da edilir.

Korona sayesinde Türkiye yoğun bakım ventilatörü üretiminde öne çıkar mı?

Tüm yazılarını göster