Nezih Demirkent’in öncülüğünde tarım gazeteciliği

Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN

DÜNYA Gazetesi’nin Kurucusu Nezih Demirkent uzmanlaşmayı önemseyen ve uygulayan gazetecilerdendi. Daha önce siyasi yayın yapan DÜNYA Gazetesi’ni bir ekonomi gazetesine dönüştürmesi, tarım, sigorta, bankacılık, otomotiv, turizm, tekstil, inşaat ve diğer alanlarda muhabirlerin uzmanlaşmasını sağlaması O’nun ne kadar ileri görüşlü olduğunu gösteriyor.

Nezih Demirkent’in çalışkanlığı, spordan kültüre, ekonomiden gazetecilerin örgütlenmesine kadar birçok özelliği sayılabilir. Gazeteciliğe kazandırdığı pek çok değer var. En önemli özelliklerinden birisi yenilikçi olması ve toplumun her kesiminin sorunları konusundaki duyarlılığıydı. Geleceği görür, aynı zamanda doğru okuyarak gazetesini ve çalışanlarını buna uygun yönlendirirdi.

“Üretme Tüket/ İthalat, Siyaset, Rant Kıskacında Tarım” kitabımı imzalatmak için İzmir Tarım Fuarı’na gelen okurların en çok merek ettiği ve sorduğu sorulardan birisiydi; “Tarım gazeteciliğine nasıl başladınız?” Daha önce bir kaç kez yazdım. Fakat yeni okurlarımız, merak edenler için tekrar hatırlatmakta yarar var.

Tarımın geleceğini 35 yıl önce görmüş

Nezih Demirkent, birçok gazetenin, gazetecinin bugün bile görmezden geldiği tarımın ülke için, dünya için ne kadar önemli olduğunu bundan 35 yıl önce 4 Mevsim adıyla bir tarım dergisi yayınlayarak görmüştü.

DÜNYA Gazetesi İzmir Temsilciliği’nde stajyer muhabir olarak göreve başladığım 1988 yılında yazdığım haberler dikkatini çekip de gazetenin merkezinde, İstanbul’da çalışmamı söylediğinde henüz mesleğin ilk basamaklarındaydım. Çok sevdiğim İzmir’den kopmamak ve hiç bilmediğim için çok korktuğum İstanbul’a gitmemek için bahaneler ürettiğimi görünce, gazetenin İzmir Haber Müdürlüğünü yaptığım 1996’da köşe yazısı yazmamı istedi.

Nezih Bey’in, “senin kalemin iyi, köşe yazmanı istiyoruz” dediğinde dünyalar benim olmuştu. Gazetecilikte yöneticilikten çok işin yazı tarafında olmak istediğim için çok sevindim. Fakat bu sevincim kısa sürede endişeye dönüştü.

Çünkü Nezih Bey, tarım konusunda yazı yazmamı istiyordu. Üniversite 3. sınıfa kadar çiftçilik yapan babama yardım etsem de, çocukluğum tarlada, bağda, bahçede geçse de tarım yazmak hiç düşünmediğim bir alandı.

Bu nedenle “ben yazayım da kim okuyacak” diye verdiğim yanıtın anlamsızlığını sonradan anlayacaktım. DÜNYA Gazetesi o yıllarda tarım haberlerine yer verirdi. Fakat tarım yazarlığı bambaşka bir şeydi.

Sadullah Usumi'den başka yazar yoktu

Cumhuriyet Gazetesi’nde “Çiftçi Dostu” adıyla köşe yazan Sadullah Usumi’den başka yaygın medyada tarım yazarı yoktu.

Nezih Bey, Türkiye için tarımın ne kadar önemli olduğunu uzun uzun anlattıktan sonra “Köylüler gazete okumuyor diye biz onların dertlerini yazmayacak mıyız? Biz gazeteciyiz her kesimin sorunlarını, dertlerini yazarak gündeme taşımamız lazım. Ayrıca, tarım demek sadece tarlada çapa yapan köylüler değil. Bunun ilacı, gübresi, tohumcusu, bankacısı, dış ticareti var. Nüfusun yarısı tarımda ama tarımı yazan bir tek Sadullah Usumi var. O da benimle yaşıt, yarın ölse tarımı yazacak kimse kalmayacak” dedi.

Heyecanla ve biraz da endişeyle dinlerken devam etti. “Sen bu konuda kendini geliştirir, uzmanlaşırsan yarın öbür gün herkes sana danışır. Tarımı en iyi bilen sen olursun. Gazetenin başına bir şey gelse bir tarım mecmuası çıkarır ekmeğini oradan kazanırsın. Geleceğin garanti olur.”

Nezih Bey, tarım konusunda o gün ne dediyse geçen zaman zarfında tamamı gerçekleşti. Öngördüğü gibi tarım Türkiye ve dünya için en önemli sektörlerden birisi oldu. O yıllarda tarımı ekonominin sırtında yük olarak görenler, tarımın sorunlarını dile getirmeyi “popülizm” olarak damgalayanlar, çiftçileri kapısının önünden geçirmeyen finans kurumları, “köylü” diye küçümseyen tavır takınanların hepsi bugün tarımcı oldu. Tarım hemen herkesin gündeminde. Buna bağlı olarak tarımın da medyası oluştu.

Tarımın da medyası var

Tarım konusunda, aylık, iki aylık ve üç aylık periyotlarla yayınlanan dergiler var. Sektöre yönelik haberlere, araştırmalara, bilim insanlarının, uzmanların araştırmalarına, çalışmalarına yer veriliyor.

Sadece tarım konusunda yayın yapan Çiftçi TV, Agro TV, Köy TV gibi tematik televizyon kanalları var.

Fox TV, ana haber bültenlerinde, hafta içi İsmail Küçükkaya’nın, hafta sonları İlker Karagöz’ün sunduğu Çalar Saat ve diğer programlarda çok sayıda tarım haberine yer veriliyor. Genç televizyoncu arkadaşım İrfan Donat Bloomberg HT’de tarımla ilgili hemen her gün çok önemli programlar, yayınlar, yorumlar yapıyor. Diğer televizyon kanallarında da tarım programları yapılıyor. TRT Ankara Radyosu, Açık Radyo bu konuda duyarlı yayınları ile çiftçilere, üreticilere, tüketicilere ulaşıyor. Çok sayıda internet sitesi var. Sosyal medyada tarım yoğun olarak konuşuluyor. Ulusal gazeteler tarım sayfaları, tarım için özel bölümler hazırlayıp yayınlıyor. Tarım o kadar popüler oldu ki, hemen her gün bir iki yayına katılarak görüşlerimizi paylaşıyoruz. Birçok gazeteci arkadaşımız tarım haberi yapıyor.

Türkiye’nin farklı merkezlerindeki etkinliklerde konuşmacı olarak tarımı anlatıyoruz.

Yazdığımız birçok haber ve yazı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soru önergesi oluyor.

Tarım konusunda adeta çığır açan ve tarım yazarı olmamı sağlayan Nezih Demirkent, 11 Şubat 2001’de, gazetemiz DÜNYA’nın kuruluşunda ve sonrasında büyük emekleri olan Nezih Bey’in yol arkadaşı, dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Işın Demirkent ise, 3 Şubat 2006’da yaşama veda etti. Bugün mezarı başında Işın-Nezih Demirkent’i anacağız. Akşam ise, Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Didem Demirkent’in yaptığı Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı’nın Demirkent Ödülleri törenine katılacağız.

Tarıma büyük katkıları olan ve tarım yazarı olmamı sağlayan, yol gösteren Nezih Demirkent ve Işın Demirkent’i, ustam Sadullah Usumi’yi saygıyla ve özlemle anıyorum.

Tüm yazılarını göster