Mutluluk oranı geçen yıl en düşük düzeye indi

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ
  • Türk halkının mutluluğu giderek azalıyor. 2019, ölçüm yapılan son on yedi yılın mutluluk oranı en düşük yılı olarak kayıtlara geçti.
  • Mutsuzluk oranı da 2008-2009 küresel krizinden sonraki en yüksek düzeye çıktı.

Elimizde 2003’ten 2019 sonuna kadar olan dönemin verileri var, yani son on yedi yılın verilerine sahibiz. Ve en özet değerlendirme yazımızın başlığında vurguladığımız gerçek:

“Vatandaşın mutluluk oranı bu on yedi yılda en düşük düzeye geçen yıl inmiş durumda.” ,

2019 yılı verilerine göre kendini mutlu hissedenlerin oranı yüzde 52.4’e geriledi. Bu, on yedi yılın en düşük oranı.

Mutluluk oranının böylesine gerilemesine ne yol açmış olabilir, bu konuda detay yok.

Ama tahmin yürütmek pek zor olmasa gerek. En başta gelen sorun belli ki ekonomi. Bu çerçevede de hayat pahalılığı ve işsizlik...

Öyle anlaşılıyor ki bir türlü bitmek bilmeyen ekonomik sorunlar, ne yazık ki artık kanıksamış göründüğümüz Güneydoğu sorunu, sınır ötesine taşan askeri operasyonlar ve tüm Türkiye'yi kılcal damar gibi saran mülteciler mutluluk oranımızı aşağı çeken başlıca etkenler gibi görünüyor.

Daha üç yıl önce 2016 yılında mutluluk oranı yüzde 61.3 düzeyinde bulunuyordu. Mutluluk oranı 2016’dan sonra hızla gerilemeye başladı. Oran 2017’de yüzde 58’e, 2018’de yüzde 53.4’e ve nihayet geçen yıl yüzde 52.4’e indi.

Mutsuzlar da rekor kırmaya yakın

Toplumda bir mutlu olduğunu söyleyen kesim var, bir mutsuzlar var, bir de hani “İdare ediyorum” denir ya, işte öyle yaklaşanlar var.

Mutlu olduğunu belirtenlerin oranı on yedi yılın en düşük düzeyinde, ancak mutsuzların oranı tam tersine bu on yedi yılın en yüksek düzeyinde değil. 2019’da toplumun yüzde 13.1’lik kesimi mutsuz olduğunu ifade etmiş. Bu oran, küresel kriz yaşanan 2008 ve 2009’daki yüzde 13.9 ve yüzde 14.6’lık oranlardan sonraki en yüksek üçüncü oran.

2019 verilerine göre toplumun üçte biri “İdare ediyorum” modunda...

Okuma, mutlu ol!

TÜİK verileri gösteriyor ki ne kadar az eğitim görürsen, o kadar mutlusun. Belki bu gerçeği şöyle ifade etmek de mümkün:

“Olan bitenle ne kadar az ilgilenirsen, Türkiye’de yaşananlara ne kadar az kafa yorarsan, hele hele dünya ile hiç ilgin olmazsa o ölçüde mutlu yaşarsın...”

Biz oranları yorumluyoruz yalnızca. Bakın TÜİK’e göre geçen yıl bir okul bitirmeyenlerin yüzde 55.4’ü mutluymuş. İlkokul mezunlarının yüzde 51.8’i, ilköğretim veya ortaokul mezunlarının yüzde 52.3’ü, lise ve dengi okul mezunlarının yüzde 50.8’i, yüksek öğretim görenlerin ise yüzde 52.7’si mutlu.

Bir okul bitirmeyenler mutlulukta olduğu gibi mutsuzlukta da ilk sırada. Bu kesimdekilerin yüzde 14.9’u mutsuz. Bu kesimde “İdare ediyorum” diyenlerin oranı düşük, yüzde 29.6. Mutsuzluk oranı en düşük kesim ise yüksek öğretim görenler; oran yüzde 11.9.

Umutsuzluk artıyor

Umut-umutsuzluk dengesi de giderek umutsuzlar lehine bozuluyor.

2019’da geleceğe umutlu baktığını söyleyenlerin oranı yüzde 70, umutsuz olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 30 oldu.

Umutlu olduğunu belirtenlerin oranı üç yıldır sürekli geriliyor, dolayısıyla umutsuzların oranı da artıyor.

2018’deki oranlar yüzde 72.1 ve yüzde 27.9 olarak belirlenmişti.

Tüm yazılarını göster