Ahmet Davutoğlu, kurmayları İbrahim Turhan, Serkan Özcan, Kerim Rota, Mustafa Mente ile birlikte, başkanı olduğu Gelecek Partisi’nin ekonomi modelini tartışmaya açtı. Üç aşamalı stratejik model; acil kriz yönetimini; olağanüstü önlemlere, normalleşmeyi; geçiş sürecine, niteliksel dönüşümü de yeni ekonomik yörüngeye dayandırıyor.
Ekonomik modeli; 8 temel ilkeye dayandırmış Davutoğlu; 1-Yönetim ilkesi; sistematik bütünlük ve kapsayıcılık, 2-Ulusal Ortam İlkesi; demokratik hukuk devleti, 3-Bireysel Kapasite ilkesi; İnsan Onuru ve Temel Özgürlükler, 4-Kurumsal Kapasite İlkesi; Liyakat, ortak akıl ve üretkenlik, 5-Niteliksel kapasite ilkesi; Eğitim ve teknolojik dönüşüm, 6-Sosyal Etik İlkesi; Şeffaflık ve hesap verebilirlik, 7-Sosyal Adalet İlkesi; Refahın yaygınlaşması ve 8- Uluslararası ortama Entegrasyon İlkesi; dünyaya açıklık.
Davutoğlu’nun dinlerken aklıma, 25 ikinci nesil yapısal reform ve bunları hayata geçirecek bin 300 stratejik eylem adımları geldi… Tümünü baştan sona okuduğum metinler, şimdiki ‘Ekonomide Gelecek Modeli’ne baz teşkil etmiş gibi görünüyor.
Aslında neyin yapılması gerektiği konusunda neredeyse herkes hemfikir… Sorun; nasıl yapılacağına dair, detay gibi görünen esasların neler olduğunda yatıyor. Misal dün sözü edilen asgari ücretin vergi dışında bırakılacağı, emeklilikte yaşa takılanlar, ev gencine para aktarma, öteden beri savunduğum işletmelere kredi yerine hibe verilmesi gibi vaatlerin hangi kaynak ve yöntemle hayata geçirilmesi gibi…
ŞEFFAFLIK VARSA SİYASET TEMİZDİR
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, demokrasi olmadan ekonomik kalkınma olamayacağını savunuyor; “şeffaflığın olduğu yerde rekabet, temiz siyaset olur. Türkiye gibi bir ülke dünyaya kendini kapatamaz.”
Geçmiş krizlerden farklı dinamiklere sahip korona sürecinde, noktasal çözümler yerine bütüncül bakışla hazırlanmış politikalar gerektiğine inanan Davutoğlu; kendi parti programını bu perspektifle hazırlandığını söylüyor.