Meslek liselerine ilgi umutlandırdı...

Üreterek önce kendine yeten, sonra dünya pazarlarında boy gösteren bir ülke olmak istiyoruz. Bu yolda üreticinin ara diye tabir edilen ama bence aranan eleman olarak nitelemenin daha doğru olduğu, çalışan kesime çok ihtiyacı var. Mesleki okulların ve üniversitelerin iş dünyasının isteklerini karşılayamaması, gençlerin reel sektöre uygun olmayan talepleri ve hızlı üretim çağında usta-çırak ilişkisinin azalması, işsizlik oranlarının yükselmesine, iş dünyasının da kalifiye eleman sıkıntısı çekmesine neden oluyor. İş dünyası ara/aranan eleman bulamamaktan, işsiz gençlerimiz de iş bulamamaktan yakınıyor. Dünyanın gıpta ile baktığı genç ve dinamik nüfusumuzu maalesef üretime ve gelişime aktarmada başarılı değiliz. Mesleki eğitim-sanayi iş birliği ile ortak bir potada eritilirse hem işsizlik rakamlarımız düşecek hem de ara eleman denen aslında aranan eleman olan personel sorunu azalacaktır.

★★★

Tüm bu olumsuzluklara rağmen son yıllarda iş dünyasının meslek liseleri ile ilgili talepleri ve çalışmaları, kamunun bu alanda yaptığı yenilikler meyvesini vermeye başladı. Öncü gösterge bu yıl açıklanan LGS (liselere giriş sınavı) sonuçları oldu. Önceki gün açıklanan sonuçlara göre mesleki ve teknik liselere yerleşen öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 40 artış gösterdi. Hemen ekleyelim Bursa’da Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği tarafından kurulan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye’de ve Bursa’da en çok tercih edilen okul oldu.

★★★

LGS sonuçlarını değerlendiren Bursa iş dünyası temsilcileri de, “En önemli sorunlarımızın başında, nitelikli işgücünün eksikliği geliyordu. Önceki yıllarda meslek liseleri tercih edilmiyor ve başarılı öğrenciler bu okullara gitmiyordu. Halbuki meslek altın bilezik gibidir. Meslek liselerinin yeniden tercih edilir hale gelmesi, kalifiye eleman eksikliği sorununun çözüleceği konusunda umutlarımızın yeşermesine neden oldu” diye görüş bildirdiler.

★★★

Mesleki ve teknik liselere yeniden ilginin artması umut ediyorum bir başlangıç olur. Mesleki eğitimin yaygınlaşması hem ülkemizdeki istihdam sorununu çözecek hem de sanayileşme konusunda önemli adımlar atılmasını sağlayacaktır.

Tüm yazılarını göster