Makedonya’ya Türk şirketten enerji yatırımı

KERİM ÜLKER Perde Arkası

Türk enerji şirketlerinin yurtdışındaki yatırımlarında yeni rota Avrupa ülkeleri. Hırvatistan, Arnavutluk, Bulgaristan gibi eski Doğu Bloku ülkelerinde özellikle güneş ve rüzgara dayalı yenilenebilir enerji üretimine yönelik projeler kovalayan Türk şirketleri, Kuzey Makedonya’da da yeni işler peşinde. Ankara merkezli Girişim Elektrik’in Kuzey Makedonya’da üstlendiği proje bunlardan biri. Türk şirketi Girişim Elektrik, Kuzey Makedonya’daki kamu firması Elektrani Saverna Makedonija (ESM) ile anlaşma imzaladı. Kuzey Makedonya Devleti’nin yönettiği ait elektrik üreticisi ESM ile anlaşan Girişim Elektrik, Oslomej kasabasında güneş enerjisine dayalı 10 MW’lık bir santral kuracak. 44 milyon TL yani 6.9 milyon euroluk yatırım anlaşmasını Elektrani Saverna Makedonija Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Vasko Kovacevski ve Girişim Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Behiç Harmanlı imzaladı.

17 firma arasından seçildi

Kuzey Makedonya Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Koco Angjusev ile Ekonomi Bakanı Kreshnik Bekteshi’nin de eşlik ettiği imza töreninde konuşan Elektrani Saverna Makedonija Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Vasko Kovacevski, devletin açtığı uluslararası ihalenin 17 teklif aldığını, 8 firmanın da nihai değerlendirmeye girdiğini söyledi. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) projeye 5.9 milyon euro kaynak ayıracağını anlatan Kovacevski, 2020 yılının sonbaharında elektrik üretiminin başlayacağını vurguladı.

Dünya devleriyle proje yaptı

1999 yılında kurulan Girişim Elektrik, 35’ten fazla ülkede faaliyet gösteriyor. 50’si mühendis toplam 600 çalışanı olan firma, şu ana kadar Eaton, Schneider Electric, ABB, Siemens, Alstom, Nordex, Andritz Hydro, Cargill, TBEA, Sediver gibi dünya devleriyle çalıştı. Enerji sektörüne yönelik 5 farklı firması olan Girişim Elektrik, son olarak Cezayir'deki 1.2 GW kurulu güce sahip en büyük güneş santralini kurmuştu. Kuzey Makedonya’da güneşe dayalı santrallerin kurulu gücü şu anda 18.4 MW. 2021 sonuna kadar Makedon Hükümeti bu rakamı 200 MW’a çıkarmayı planlıyor.

Tüm yazılarını göster