Kütüphane Haftası

1964 yılından bu yana, Mart ayının son pazartesi günüyle başlayan hafta, Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. Tüm dünya ile birlikte içinden geçtiğimiz istisnai süreçte kütüphanelerimiz, geçici olarak kapalı. Kutlanması planlanan 56. Kütüphane Haftası programı da iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hafta dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ersoy, özetle şöyle dedi:

“Bu yıl ‘Kütüphane Haftası’ için belirlenen ‘Şehir Kültürü ve Kütüphaneler’ teması, değişen kütüphanecilik anlayışına da işaret etmesi açısından önemlidir.

Kütüphanelerimiz artık eğitimlerle, atölye çalışmaları ve etkinliklerle, bilgiyi deneyimleyerek öğrenme imkânı sunan; sosyal donatıları ile ziyaretçilerinin ihtiyaçlarına cevap veren birer yaşam alanına dönüşmektedir. Bu dönüşüm onları her türlü bilginin paylaşılmasıyla oluşan ortak zeminde, insanların tanışmasını ve iletişim kurmasını sağlayan; düzenlenen etkinlikler ve hizmetler aracılığıyla sosyal sorumluluk üstlenerek toplumsal işlevlerini yerine getiren birer cazibe merkezi haline getirmektedir. Neticede kütüphaneler bulundukları bölgenin kalkınmasında itici bir güç olmakta, şehir kültürünü şekillendiren kurum ve yapılar arasında önemli bir konuma yükselmektedir.

‘Bu Tatilde Etkin Kütüphane Evinizde’ etkinliklerimizi başlattığımızı, tüm aktivitelerimizi Twitter’da @kutuphanedeyiz, Instagram ve Facebook’ta @kutuphanedeyim, Youtube’da kütüphanedeyim hesapları üzerinden izleyebileceğinizi ve “KütüphanemCepte” mobil uygulaması ile sistemde bulunan e-kitapları ücretsiz okuyabileceğinizi bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”

Kütüphaneler bilgi petekleri. Oraların balından tattıkça bilgiye ulaşmanın lezzeti daha artıyor. Raflarında neler olduğunu daha yola çıkmadan evde bilgisayarımızdan öğrenmek, kitabımızı oradan seçtikten sonra gidip ödünç almak mümkün. Kütüphaneler, kapalı olsalar da elektronik ortamda hizmet vermeye devam edebiliyorlar.

2018 yılı itibariyle ülkemizdeki toplam kütüphane sayısı 31 bin 451. Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre; Türkiye genelinde bin 162 halk kütüphanesi, 598 üniversite kütüphanesi ve 29 bin 690 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi bulunuyor.

EBLIDA (Kütüphane, Enformasyon ve Dokümantasyon Dernekleri Avrupa Bürosu) istatistiklerine göre Almanya’da halk kütüphanesi sayısı 9 bin 550, Fransa’da 9 bin 400.
Bu kütüphanelere geçtiğimiz Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi katıldı. Böyle bir kütüphane büyük ihtiyaçtı.

Kütüphane, 125 bin metrekare alanda 5 bin 500 kişilik oturma kapasitesi ile okuyuculara hizmet veriyor. Koleksiyonunda 134 farklı dilde 100 farklı ülkeden 2 milyon basılı kitap, 12 bin 500 adet basılı dergiye ait 2 milyon sayı mevcut. Ayrıca, erişim sağlanan 68 adet veri tabanı içeriğinde; 550 bin e-kitap, 6 milyon 500 bin elektronik tez ve 60 bine yakın e-dergiye ait 120 milyon makale, rapor, vb. bulunuyor. Bu bilgi kaynaklarının okuyuculara sunum hizmetleri modern kütüphanecilik anlayışı ile veriliyor.

Kütüphanede pek çok eğitim ve özel amaçlı sınıflar ve salonlar da bulunuyor. Ülkemizde ilk defa uygulanan entegre kitap taşıma sistemi, teknolojik altyapı, bilgisayarlar, dokunmatik ekranlar ve internet bağlantısı ile bilgiye erişimi sınırsız bir şekilde sağlamak hedefleniyor. Elektronik kütüphanecilik hizmetlerinin yanı sıra, mobil uygulamalarla da okuyucuların kaynaklara erişimi 7/24 sağlanıyor.

Cumhurbaşkanı, açılış konuşmasında İstanbul’a da büyük bir kütüphane sözü verdi. İstanbul, kütüphaneler açısından diğer şehirlerimize göre iyi durumda; Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 38 halk kütüphanesi ve Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, kitapseverlerin yanı sıra araştırmacılara ve öğrencilere hizmet sunuyor.

Kütüphane Haftası nedeniyle online etkinlikler de düzenleniyor. Bunlardan birisi, Salt Araştırma’nın sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek içeriklerine eklediği özel seçki. 19. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın sonlarına “Mimarlık ve Tasarım” ve “Kent, Toplum ve Ekonomi” koleksiyonlarından derlenen kütüphane fotoğrafları albümü, SALT Online Flickr hesabında erişime açıldı.

Kütüphanelere gidemiyoruz, ama bu zor günler, kendi kütüphanelerimizi oluşturmak için bir fırsat olabilir. İnternet üzerinden ya da evlere servis yapabilen kitapçılardan kitap satın alalım, bol bol okuyalım…

Sağlıklı günlerde kütüphanelerin o harika ortamlarında yeniden buluşmak umuduyla…

Tüm yazılarını göster