Küresel likidite, koronavirüs ve Çin’in dış ticareti

Bundan üç ay önce, böyle bir başlık görseniz; üç konunun da birbiri ile hiç ilgisi olmadığını düşünürdünüz. Ancak geçen haftanın ve bu haftanın gündemini küresel likiditenin seyri, koronavirüsün dünya ekonomisine etkileri ve Çin’in daralan dış ticareti oluşturuyor.

Geçen hafta Fed, hiç beklenmedik bir hareketle faizlerde yarı puanlık indirime gitti. Bu tür bir indirim 1-2 ay önce yapılsa küresel piyasalar bayram edebilirdi. Ancak geçen haftaki indirim, bırakın küresel piyasaları, ABD borsalarında dahi yüzleri güldürmedi. Çünkü finansal kamuoyu, tek başına ABD’nin yapacağı bir faiz indiriminin işe yaramayacağına inanıyor ve diğer merkez bankalarından da benzeri hamleler bekleniyor. Ayrıca, sadece faiz indirimi değil, likiditede de bir artış olması gerektiği düşünülüyor. Bu nedenle bu hafta Avrupa Merkez Bankası'ndan bu yönde genişletici bir hamle beklemek gerekir. Olağanüstü toplanarak faiz indiren Fed’in de sonraki hafta, 18 Mart’ta olağan toplantısından da benzeri bir sonuç görebiliriz. Şüphesiz bu gelişmekte olan piyasalar için rahatlatıcı bir dönem olacak.

Koronavirüsün Çin’de en çok etkisini göstermesi beklenen veri olan dış ticaret göstergeleri ocak ayında açıklanmamış; ocak ile birlikte şubat verisinin mart başında açıklanacağı duyurulmuştu. Ancak Çinli yetkililer hem ihracat hem ithalatın salgında olumsuz etkileneceğini bir süredir dile getiriyordu. Hafta sonu açıklanan veriler, yılın ilk iki ayında Çin’in ihracatının yüzde 17.2 gerileyerek 292.5 milyar dolara, ithalatının ise yüzde 4 düşerek 299.5 milyar dolara indiğini gösterdi. Böylece ülkenin dış ticaret hacmi yüzde 11 gerilemiş oldu. Önümüzdeki aylarda salgının kontrol altına alınması ile birlikte, dış ticaretteki bu daralma tekrar artışa dönecektir.

Çin’in ihracatında genel bir düşüş olmasına rağmen, Türkiye’ye ihracatında hem ocak hem şubatta artış olması dikkat çekici. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Çin’in Türkiye’ye ihracatı ocak ayında yüzde 25.5, şubat ayında yüzde 21.6 yükseldi. Bunun sebebi, Türkiye’nin ithalat artışının hem baz etkisi, hem de ekonomideki hareketlenme nedeniyle ortalamanın üzerinde seyrediyor olması.

Bu hafta Türkiye’de ekonomi gündemini aralık ayı işgücü istatistikleri ile ocak ayına ait ödemeler dengesi, sanayi üretim endeksi, perakende ve ciro endeksleri belirleyecek. TCMB’nin mart ayı beklenti anketi de son gelişmelerin piyasada nasıl algılandığını göstermesi açısından yakından izlenmesi gereken bir çalışma.

Perşembe günü öğleden sonra açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası kararının Fed kararına uyumlu gelmesi piyasa tarafından umulan bir adım. Aksi bir sonuç, göstergeler için bir risk yaratabilir.

YURT İÇİ

Salı 10:00’da Aralık ayı işgücü istatistikleri
Çarşamba 10:00’da Ocak ayı ödemeler dengesi
Cuma 10:00’da Ocak ayı sanayi üretim endeksi
Cuma 10:00’da Ocak ayı ciro ve perakende satış istatistikleri
Cuma 10:00’da Mart ayı TCMB Beklenti Anketi

YURT DIŞI

Perşembe 13:00’te Euro Bölgesi Ocak ayı Sanayi üretimi
Perşembe 15:45’te AMB Faiz Kararı
Cuma 17:00’de ABD Mart Michigan Güven Endeksi

Tüm yazılarını göster